Alister – Otrov

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Sasvim neočekivano u radijski pretinac doletio je treći album jagodinskog (grad Jagodina u Srbiji) benda Alister. Poslije umiranja od smijeha na ”Alister propratno pismo” gdje me u ime benda Alisterov član Marko Vučković oslovio sa ”poštovani gospodine Šariću” shvatim da je vrijeme da se prestanem zajebavat i bacim uho na CD…i onda jao, jao, šta je ovo…

Alister koji je na sceni nekih dvanaest godina očito ne gubi vrijeme i nema želju da se zajebaje, dopustite ovaj vulgariziran opis njihovog stava po pitanju muzike. Na krajnje profesionalno odrađenom presovanom disku, uz popratni buklet od dvadeset strana odštampanih u boji, nalazi se četrnaest pjesama i intro. A pjesme su odlične! Heavy / thrash, sa puno više utjecaja thrasha, otpjevane na srbijanskom zvuče fenomenalno. Tu se upravo vidi kvaliteta benda Alister – njihovih četrnaest pjesama koje je i producirao niko drugi doli potpisani član benda, Marko Vučković, i to ne samo produkciju, već i inženjering, miks i mastering!

Odavno nisam slušao ovako dobro produciran album sa naših prostora, a dodatni plus je činjenica da bend pjeva, kao što sam već spomenuo, na ex-Yugi jasnom i razumljivom jeziku, pa me to podsjeti na srednjoškolske dane kad sam ludio za danas nepravedno zaboravljenim bendom Southern Storm koji su također pjevali nama svima savršeno razumljivom jeziku.

”Otrov” je virtuozan, ali ne dosadan album, moderno produciran, ali ne sterilan album, raskošan, ali ne nedorečen album. Inače nisam fan ovako dobro produciranih i melodičnih albuma, ali valjda ti kako stariš počnu nedostajati heavy i thrash, ja to zovem oscilacija, počneš sa tim, pa onda slušaš neke blackere i deathere, pa se vratiš izvoru, tj. onom od čega si počeo. Ono što je fascinantno je orkestralizacija na albumu, imate osjećaj da slušate orkestar u kojem se GARANT, smijete ruku u vatru staviti za tu opkladu, nalaze klavijature, kad – nigdje klavijatura. Samo dvije gitare, bubanj, bas i vokal. Nevjerovatno. To je odlika odličnih bendova, stvaraju tu sjajnu iluziju da slušate orkestar, a slušate ”samo” bend.

Pročitaj i ovo:  Marinaleda: Živost i uspješnost makedonskog undergrounda

Kad bi tražio manu ovom albumu, rekao bi da mi je buklet malo šablonizirano dizajniran, ali nije to samo hrpa fotografija, nego svaka ima smisla sa pjesmom, tako da mogu savršeno progutati i omot. To je ipak samo stvar ukusa, ja bi više volio vidjeti slike nekih underground umjetnika, crteže, a ne Photoshop, ali šta je – tu je. Total Package, nekad bi rekli za Lex Lugera, danas govorimo za Alister.

Album ”Otrov” bi trebao biti referentni album metalcima ne samo Srbije, već i svih balkanskih zemalja, ovako se to radi, gospodo, ili ćete svakim izdanjem zakucati standard, ne ga samo dići ili vas neće ni biti…ne možemo aljkavo o Evropu!

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Alister
Ime izdanja: Otrov
Izdavač: BS Production
Godina izdanja: 2010
Website benda: http://www.alistermetal.net

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

Napiši svoje mišljenje

SLIČNI ČLANCI

Skip to content