Alice Cooper – Along Came A Spider

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Alice Cooper je meni lično jedna od najdražih ličnosti u svijetu rock’n’roll muzike. Njegov stil, pojava i muzika su meni oduvijek bili fascinantan trash. Nemojte me krivo shvatiti – kad kažem trash, mislim na gotivu koja ne mora biti fino ispolirana, visokobudžetna i nakićena  – barem ne na trash način kako to ja volim. Njegov album ”Trash” je za mene postulat, a pjesme kao što su ”Poison”, ”Spark In The Dark” i ”This Maniac’s in Love With You” su kod mene jako često na playlisti. No, neću previše o opsesiji shock-rockom jednog od meni omiljenih Vodolija, nego ću da pređem na priču o novom albumu.

Spider je miran, proračunat i okrutan serijski ubica. Njegove žrtve su mlade žene koje završe život umotane u svilu, a zajedničko im je nedostatak jedne noge. Spider želi skupiti 8 ženskih nogu kako bi stvorio svog savršenog pauka. Međutim, problem se javlja kad se zaljubi u osmu žrtvu…

To je sažeta fabula konceptualnog albuma ”Along Came A Spider” kojeg je Alice Cooper snimio tri godine nakon svog posljednjeg izdanja. Kad sam prvi put čuo album, učinio mi se i produkcijski i muzički tanak, ali nisam htio odustati tako lako, pa sam mu pružio malo više prilike i evo šta sam skontao: sasvim solidan hard-rock/shock rock album sa upečatljivom pričom i odličnim tekstovima  – u Cooperovom stilu. Naravno, King Diamond ostaje neporažen u pričanju horror priča, ali Alice ne zaostaje tako puno za njim. Glupo je izdvajati hitove sa konceptualnog albuma, ali pjesme ”I’m Hungry” i ”Vengeance is Mine” sa Slashom su stvarno ODLIČNE numere koje raznose sjajnim ritmom i refrenima koji vam ostaju urezani u mozak.

Osjeća se dašak prošlosti u svemu ovom, pjesme su melodične i pjevljive, ali i sadrže dozu mraka, doduše, ne depresivnog, već onog veselog – jednostavno zavolite bolesnog Spidera i njegovu opsesiju skupljanja ženskih nogu. Puno tu pomaže sarkazam i satira koju Alice prosipa u svojim tekstovima, možda ponajviše u pjesmi ”(In Touch With) Your Feminine (side, op.a.)” – samo pokušajte na osnovu dosad napisanog i imena pjesme zamisliti kakav je tekst. Iju, iju :)

Pročitaj i ovo:  POPIK: Ne ubrajajte nas u apatične "legende scene"!

Na albumu su učestvovali Ozzy Osbourne koji je odsvirao usnu harmoniku (iako nije kreditovan u bookletu) i Slash sa super solo dionicom.

Mislim da je neko sulud ako bude tražio ”Trash” u ovom djelu – ”Trash” je bio i ono je NEMOGUĆE ponoviti iz više razloga, ali ”Along Came A Spider” je sasvim zanimljiv i slušljiv hard-rock konceptualni album kojem bi trebali pružiti šansu, a ako ste žensko – čuvaj dupe, ujest će te Pauk!

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Alice Cooper
Ime izdanja: Along Came A Spider
Izdavač: SPV
Godina izdanja: 2008
Website benda: http://www.alicecooper.com

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI