Album dnevno, januar 2023.

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

album dnevno

Iako sam sa popriličnim entuzijazmom pristupio projektu preslušavanja albuma dnevno u 2023. godini, stvarnost mi je decidno dala do znanja da pisanje tekstova kojim se analiziraju albumi iz sedmice u sedmicu neće biti nešto što će proći. Previše je obaveza da bi se takav tempo zaista držao, tako da je ideja slušanja i predstavljanja albuma dnevno od ovog teksta transformisana u nešto drugo.

Umjesto da svake sedmice pišem o svakom albumu, na kraju svakog mjeseca (ovog puta sa zakašnjenjem) predstavit ću najbolje od onoga što sam čuo, uz cjelokupnu listu albuma.

Odrednica “najbolje” nije nešto što trebate shvatiti bukvalno; u ovom slučaju, ona znači da su izdvojeni albumi na mene ostavili najsnažniji utisak. Kvalitet je već stvar ličnih preferenci.

kpax

Beogradski Kpax! je završio na dvije liste najboljih izdanja 2022. godine ovdje na ISK. Nakon preslušavanja albuma, potvrđujem ispravnost donošenja takvih odluka. Radi se o iznimno uspješnoj kombinaciji punka sa Oi! elementima i post-punka, gdje se melodičnost naglašena kroz vokalne dionice sudara sa grubom bukom instrumenata. Ima nešto tako snažno jugoslavensko u ovom albumu, vjerujem da je zbog tekstova otpjevanih na našem, koji se u trenucima ponavljajućih linija doimaju kao ritualno zazivanje vračeva iz zemalja očaja.

Finski Foreseen i njihov “Untamed Force” poslušao sam na preporuku kolege Nemanje iz Out Of The Darkness fanzina. Ne sjećam se da sam Fince koji su karijeru gradili na hardcore osnovama slušao ranije. Zvuk njihovog trećeg izdanja poprilično možete procijeniti bacajući pogled na sam omot albuma. Radi se o staroškolskom, hiperagresivnom kombiniranju thrasha i hardcorea, sa slayerovskim tremolo iživljavanjima, gang vokalima i hardcore težinom.

foreseen untamed forceIako službeno ne patim od talasofobije i izrazito volim more jer sam jedan dio života proveo živeći na obali, postoje određene fotografije i snimci vodenih prostranstava i dubina koji mi izazivaju osjećaj nelagode. Vjerujem da je to prirodni strah sisara koji obitava na obali. No ni na kopnu više nisam siguran jer je američki Dryad odlučio da snimi album crnometalskog crusta inspirisan nepoznanicama iz dubina.

Pročitaj i ovo:  Debeli Precjednik i "Atomac": Sudar političkog i ličnog

Usred vješto kombiniranog vihora gitarskog prženja i jezivih synth dionica, u agresivnosti se takmiče dva vokala, a pjesme nerijetko ukrašavaju i death metal/grind dijelovi. Dryad su metalsko iznenađenje mjeseca, a “Abyssal Plain” odličan debi album i jedan od ranih pretendenata na tronove najboljih izdanja ove godine. Ko bi rekao da grupa imenovana po šumskoj nimfi iz grčke mitologije može pisati ovakve pjesme o stravama mračnih vodenih prostranstava.

dryad

Cjelokupna lista albuma od 8. do 31. januara:

UK Subs – Another Kind of Blues
Gilderil – The World is Theirs
Dark Thoughts – Must Be Nice
Dropkick Murphys – This Machine Still Kills Fascists
Aeternam – Heir of the Rising Sun
Tribunal – The Weight of Remembrance
Dryad – The Abyssal Plain
Praying – True Hellman
Arthur Brown – Monster Ball
Civilians – Civilians
Arnaut Pavle – Transylvanian Glare
Fixions – Requiem For The Serpents World
Katatonia – Sky Void of Stars
Liily – TV or not TV
The Carburetors – Drinking From The Skulls of Our Enemies
Night Demon – Curse of the Damned
Excel – Joke’s on You
Dying East – Dying East
Obituary – Dying From Everything
Iggy Pop – Every Loser
Skullcrack – Addicted to the Underground
Foreseen – Untamed Force
Kpax – S/T
The Doppelgangaz – Black Cloak Lifestyle

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

Napiši svoje mišljenje

SLIČNI ČLANCI

Skip to content