Agonista – Grey and Dry: Dvije države, jedna bol

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Dok se zahuktava borba za instaliranje gerijatrijskih dupeta u Bijelu kuću, svjedočimo i ponovnom zatezanju odnosa između Meksika i SAD-a, sve u svrhu dobijanja glasova. Raskopavaju se rane, šire se bodljikave žice i pokušava se na svaki mogući način reći da postoji jaz između kultura i naroda. U takvim situacijama, ponajviše štetnog utjecaja usmjereno je na pogranične gradove čiji stanovnici, kao po pravilu, žive kao da granica između ne postoji. Njihova bol je zajednička, što potvrđuje i četveročlani meksičko-američki bend Agonista, čiji će debi album “Grey and Dry” biti objavljen 8. marta 2024. godine.

Sastav rastrgan patnjama Tijuane i San Diega koje jednako snažno poimaju kao svoje domove svira furiozni hardcore punk izgrađen na čvrstim d-beat osnovama. Bazičnost njihovog zvuka prošarana je elementima različitih bratskih podžanrova. Lako je čuti rokenrol utjecaje i zvuk Inepsyja na pjesmama poput “Abuse/Diffuse”, dok je horsko pjevanje karakteristično za melodični hardcore prisutno na “Eyes of Dispair”. Ima tu i ENT crustcorea, ali bez prepoznatljive vokalne siline britanskog dvojca.

Hvale vrijedno u radu četvorke je njihovo inzistiranje na komunikaciji na oba jezika koja govore – španskom i engleskom. Pohvalna je njihovo bavljenje lokalnim temama koje su nesumnjivo i nažalost globalne. Kako i sama Agonista kazuje, i hiljadama kilometara daleko klinci mrdaju kukove uz jeftina ritmička naklapanja koja glorifikuju narkotike i nasilje (pjesma “Larvas”), a nasilne veze se nažalost ne raskidaju zbog umobolnih tradicija (gorespomenuta “Abuse/Diffuse”).

Evidentno je da članovi Agoniste koji su kalili znanje frtalj vijeka svirajući u raznoraznim lokalnim bendovima znaju odlično koristiti svoje instrumente. Stoga je razočaravajuće što je određeni dio snage izgubljen u mrljavim produkcijskim vrijednostima.

“Grey and Dry” zvuči “pankerski dobro”, ali finese bi možda dobile dodatno na značaju da su prljavština i odnosi među istom samo trenutak bolje optimizirani. Naprezanje da se čuje solo dionica ili razumije vokal, čak i uz tekst ispred nosa, obara pažnju i umara, bez obzira što je “Grey and Dry” dobio kraljevski mastering tretman u Meki tvrdog zvuka poznatoj kao Audiosiege.

Pročitaj i ovo:  Izvještaj iz AG-a: Djent, melodičnost i videoigre

Nažalost, muzički stereotipi prate produkcijske u stopu. Najveći grijeh “Grey and Drya” je u tome što album zvuči iznimno slično svim drugim albumima iz te žanrovske ladice, do mjere da se nekad upitaš koji bend tačno slušaš. Iako je “Grey and Dry” solidno odsviran debi album, originalnost je ono što definitivno fali Agonisti kako bi se napravilo izdvajanje iz mase sličnih grupa. To je nešto čemu se trebaju posebno posvetiti kada dođe vrijeme za novo izdanje jer u godinama koje su pred nama dati omaž grupama i zvuku devedesetih i stati na tome jednostavno nije dovoljno.

Agonista – Grey and Dry | Armageddon Label | 2024

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

Napiši svoje mišljenje

SLIČNI ČLANCI

Skip to content