Najbolja 23 izdanja u 2023. (Goran Salković)

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

najbolja izdanja 2023

Protekla godina donijela je tonu odličnih izdanja, što ni po čemu ne opravdava činjenicu da se sramotno kasno pridružujem top listama albuma redakcije Izvan Svake Kontrole. Proces slušanja novog materijala u godini iza nas krenuo je prilično sporo za mene, što zbog nastavka prilično aktivnog slušanja albuma iz 2022., što zbog nadoknade gradiva i preslušavanja svega što sam propustio iste godine. Po standardnom običaju, lista dvadeset i tri izdanja koja se nalazi ispod manje je lista najboljih, a više najslušanijih izdanja koja su došla do mene prošle godine. 

HEALTH – Rat Wars

Industrial trojku is Los Angelesa pratim od “Death Magic” izdanja, kao i rada sa bendovima kao što su Full Of Hell i Perturbator. Nakon dvodijelnog “DISCO4” albuma, HEALTH se vraća sa albumom koji će, siguran sam, ostati u vrhu njihove diskografije u vremenu koje dolazi. Da li upravo zbog činjenice da je posljednjih par izdanja pretežno fokusirano na kolaboracije sa izvođačima koji dolaze iz prilično različitih krajeva žanrovskog svijeta, osjetno je da je HEALTH ovom prilikom posvetio punu pažnju na svaki detalj stvarajući svoj novi/stari zvuk, a poveznice između pjesama čine album skoro pa konceptualnim.

END – The Sin Of Human Frailty

Nemoguće je ne pomenuti i novi, drugi po redu, album benda END. Odlazeći korak (ako ne čak i nekoliko koraka) naprijed, “The Sin Of Human Frailty” pomjera granice brutalnosti koje je album prvijenac zadao, zabijajući posljednji ekser u kovčeg priči da se radi o još jednoj supergrupi.

Blood Incantation – Luminescent Bridge

Za sve upoznate sa diskografijom benda Blood Incantation, koncept izdavanja albuma za albumom definitivno nije nešto što je praksa ovog kvarteta iz Colorada. Poslije ambient/synth zvuka prethodnog albuma “Timewave Zero”, bend se vraća death metalu sa devetnaest punih minuta na EP izdanju “Luminescent Bridge”. Tehnički death metal i old school nažalost više su međusobno isključivi nego što idu zajedno u modernom poimanju ovog žanra, ali to Blood Incantation uspješno pobija iz godine u godinu.

Wayfarer – American Gothic

Geografski ostajemo u Denveru, gdje nakon odličnog prošlog albuma Wayfarerov “American Gothic” prestavlja novo poglavlje u opusu kvarteta iz Colorada. Prepoznatljivi zvuk western black metala definitivno je dobio više slojeva, pa na novom izdanju možemo čuti sve od klavira, gostujućih country muzičara pa sve do Fields Of The Nephilim momenata. 

Morne – Engraved In Pain

Pet godina od posljednjeg studijskog izdanja, bostonski Morne proveo je svirajući turneje od Sjeverne Amerike do Evrope, nastupajući na festivalima kao što su Hellfest i Roadburn, na kojem je snimljeno i živo izdanje “Live at Roadburn”. “Engraved In Pain” ugledao je svjetlo dana (ili tamu noći) početkom novembra sada već prošle godine, a kao najavni singl bend je mjesec dana ranije izbacio “Wretched Empire” koji je danima bio i ostao na repeatu – kako prije, tako i nakon što je album objavljen.

Pročitaj i ovo:  Smrt razuma u AG-u: Dobar pank je živio, živi i živjet će

Harm’s Way – Common Suffering

Kada smo kod bendova čije sam albume u protekloj godini čekao sa nestrpljenjem, pri vrhu liste je Harm’s Way i njihov “Common Suffering”. Petorka iz Chicaga je prije par izdanja Boss HM-2 zvuk zamjenila za nešto teže i masivnije rifove, ali standardne teme su i dalje tu – korupcija vladajućih elita i licemjerje organizovanih religija sa jedne, te beznađe, očaj i svakodnevna (unutrašnja i društvena) borba individue sa druge strane. Harm’s Way nikada nisu bili bend poznati po suptilnim melodijama i(li) konceptualnim albumima, ali je “Common Suffering” definitivno nastavak tematskog crnila svakodnevnice modernog života.

Immortal – War Against All

I dok je saga oko benda Immortal i dalje aktuelna tema, od sudskih slučajeva do samih odnosa između članova i prava na ime grupe, novi album “War Against All” ugledao je svjetlo dana krajem maja prošle godine. Za razliku od prethodnog izdanja, koje će se kasnije ispostaviti kao Horghovo posljednje, novi album je Demonazov one man show. Osam pjesama, za koje je nemoguće ne primijetiti da su rađene po isprobanom šablonu albuma koji su klasici iz Immortal kataloga, zvuče kao jako dobar Immortal AI (ChatGPT Immortal?), što nije nužno loše u ovom slučaju. Da li zbog nostalgije za prošlim vremenom, ili pjesmama sa očitim Bathory worship momentima, “War Against All” se jako često nalazio na mojoj plejlisti u protekloj godini.

Puna lista albuma koje sam najviše slušao 2023. nalazi se ispod.

HEALTH – Rat Wars
Morne – Engraved With Pain
END – The Sin Of Human Frailty
Crosses – Goodnight, God Bless, I Love You, Delete
Svalbard – The Weight Of The Mask
Immortal – War Against All
Katatonia – Sky Void Of Stars
Wayfarer – American Gothic 
Mutoid Man – Mutants
Fuming Mouth – Last Day Of Sun
Better Lovers – God Made Me An Animal
Izrod – Sarajevski Odisej
Frozen Soul – Glacial Domination
Lamp Of Murmuur – Saturnian Bloodstorm
Blood Incantation – Luminescent Bridge
Harm’s Way – Common Suffering
Judiciary – Flesh + Blood
Baroness – Stone
Celeste – Epilogue(s)
Ken Mode – VOID
Cattle Decapitation – Terrasite
Drain – Living Proof
The Ocean – Holoscene

Goran Salković
Goran Salković
Dugogodišnji saradnik ISK, čovjek broj jedan organizacije Sarajevo Metal Fest Promotions.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

Napiši svoje mišljenje

SLIČNI ČLANCI

Skip to content