Aborted – Coronary Reconstruction

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Otkad sam prvi put čuo “Meticulous Invagination” belgijskog benda Aborted i pogledao spot za istoimenu pjesmu, ljubitelj sam njihove muzike. Većina će reći da je to nemoguće jer bend je imao previše fula da bi ih se moglo poštovati, a kamoli gotiviti. Pa, to tako ne ide. Album “Goremageddon” iz 2003. godine je jedan od mojih Top 10 albuma svih vremena jer spaja brutalni Death Metal sa elementima Carcassovog Melodic Death Metala i Grindcorea i to uspješno. Taj album je ostao neponovljen u diskografiji benda, ali očito je da bend nikada nije pokušavao da se vrati tome i da kopiranju samih sebe.

Ono što malo ko zna je da je Aborted počeo kao Brutal Death Metal bend ugledavši se na bendove kao što su Suffocation i Devourment. Kasnije bend mijenja ponešto od svih utjecaja i postaje muzički ozbiljniji, te se okreće ka melodioznom Death Metalu sa Grind i Metalcore utjecajima. Sve poslije “Goremageddona” je ustvari pod velikim znakom Metalcorea i utjecaja modernog metala koji su formirali zvuk ovog benda velikim dijelom, ali ga nisu uništili, što me opet vraća na ono zbog čega o ovom bendu opet pišem – onaj ko je dobro upoznat sa ovim bendom uvidjet će razliku između posljednjeg albuma “Strychnine.213” i novog EP izdanja – povratak nemilosrdnim korijenima i staroj žestini!

Bend je mijenjao opet postavu, kao što ima običaj. Jedini stalni član od osnivanja benda 1995. godine je Sven De Caluwe, koji je uz pjevanje u Abortedu i crtanje naslovnica albuma za svoj bend i druge poznate bendove ekstremnog Metala, donedavno obavljao i dužnost sviranja bubnjeva u belgijskom Death/Grind bendu Leng Tch’e-u. Čovjek zadnjih petnaest godina nezaustavljivo pravi dobru muziku, nekad manje, nekad više dobru, ovisno šta volite čuti. Sigurno je da imate bar jednu majicu čiji je artwork on radio ako slušate moderniji Death Metal ili Metalcore. U novoj postavi se nalazi i bubnjar Dirk Verbeuren koji je svirao bubanj na albumu “Goremageddon” što znači da su bubnjevi na ovom albumu brzi, žestoki, tehnički precizni, ali ne previše čisti, čime se bend udaljava od klinički čistog zvuka koji su imali na zadnja tri albuma.

Pročitaj i ovo:  Intervju sa grupom Fakat!: "Nije nas briga!"

Bend opet unosi žestinu brutalnog Death Metala u pjesme, ali i melodične solaže ala Carcass, posebice u prvoj pjesmi “Coronary Reconstruction” koja kao da je bila namjenjena za “Goremageddon”, ali tek je sada pronašla svoj put na službeno izdanje Aborteda. Naslovna slika EP-a je neki hommage onome čemu je bend ostao vjeran kroz cijelo postojanje – patologija i brutalno seciranje.

Nema sumnje, ovaj album zvuči krvavo i bolesno!

Ovaj album nudi sve ono što mi je nedostajalo lično od “Goremageddona” – solaže inspirisane Carcassovom muzikom, teške riffove i zdravu dozu brutalnih slam riffova. Ko voli da mu zvučnici krvare od blastbeatova i riffova koji sijeckaju i prže i nije gadljiv na intro/outro dijelove u kojima se obavlja nužda, garantovano će uživati u ovom zlo-djelu od dvadeset i dvije minute. I najvažnije je poslušati obradu od Entombed-a – “Left Hand Path”; švedski Death Metal nije nikad ovako pržio! Savršena obrada, totalno u duhu Aborteda. Četiri papka prema gore!

COVER ART:

Ime benda: Aborted
Ime albuma: Coronary Reconstruction EP
Izdavač: Century Media
Godina izdanja: 2010.
Website: www.goremageddon.be

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

Napiši svoje mišljenje

SLIČNI ČLANCI

Skip to content