Immolation – Majesty and Decay

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Novo desetljeće, nova dekada zla najopskurnijeg i najcrnjeg Death Metala – izašao je novi album Immolationa pod dojmljivim nazivom “Majesty And Decay”. Zvuči kao mješavina Power i Brutal Gore/Grinda, ali ustvari to je samo naziv pod kojim se krije novi pohod ovog benda da pokori svijet i uništi sve što zvuči iole veselo baš kao što su to učinili prije deset godina izdavši “Close To A World Below”. Ko dosad još nije slušao “Majesty And Decay” neka se spremi na susret sa muzikom koja predstavlja utjelovljenje zla i tame.

Na prvo slušanje album je bombastičan – nakon standardno mračnog i sumornog uvoda, “The Purge” udara ravno u lice blastbeat ritmom i gitarama koje režu uši na tanko. Bob Vigna u prvom minutu pjesme već ubacuje solo nakon čega slijede melodije apokalipse. Reklo bi se da bend nakon 24 godine (nastali su 1986. godine nakon što su već svirali kao Rigor Mortis) nema više čime iznenaditi, ali Immolation ostaje vjeran propasti čovječanstva koju nagoviještavaju iznova svakim albumom. Bubanj prži više nego na posljednja dva albuma jer je tokom produkcije stavljan akcent na taj dio više nego ranije i sada se jasno čuje svaki element koji Steve Shalaty svira i čuje se da savršeno vlada instrumentom. Više ne mislim da je Alex Hernandez jedini bubnjar koji se savršeno uklapao u Immolation.

Naslovna pjesma, “Majesty And Decay” počinje srednjim tempom da bi postepeno ubrzala i kasnije rasturala veličanstvenim melodijama koje zvuče kao orkestralno razaranje. “A Glorious Epoch” je vjerovatno svima najdraža pjesma sa albuma jer jednostavno ne možete da je čujete, a da vam se ne svidi. Immolation su nadmašili sebe i sva očekivanja koja su polagali svi ljubitelji benda. Nemoguće je opisati kako ova pjesma savršeno predstavlja album i bend i kako silan napad vrši na slušaoca.

Pročitaj i ovo:  Flogging Molly u Varšavi: Svjetlija strana života

Dok je album dosta agresivan, za razliku od prethodnih albuma, bend se više fokusira na mračnije melodije i cjelinu, a i veliki akcent se stavlja na atmosferu koja nadopunjuje muziku. Strava! Iako je meni možda “Unholy Cult” najjače njihovo zlodjelo jer u sebi sadrži sve što mi se sviđa i što cijenim kod ovog benda “Majesty And Decay” je dosta blizu tog ideala.

Ovo je svakako izuzetan album ove godine, vjerovatno će mi na kraju godine biti među Top 10, a i smatram da je dosta slušljiv i da neće ostati samo na preslušavanju od par puta nego da će se nekad i kasnije poslušati jer je mnogo zao i mnogo opak (kako si ovo opisao, ja poslušati album ne smijem, imam osjećaj da će me neko preklati, op. Sharana). Kao najbolje pjesme izdvojio bih: “A Token of Malice”, “Majesty And Decay”, “In Human Form”, “A Glorious Epoch” i “The Rapture of Ghosts”. Poslušajte – uživajte!

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Immolation
Ime albuma: Majesty And Decay
Izdavač: Nuclear Blast Records
Godina izdanja: 2010.
Website benda: www.everlastingfire.com

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI