Detalji organizacije humanitarnog koncerta za Bogdana Rakića

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

unclesamdecided

Nakon što smo danas objavili vijest o organizaciji humanitarnog koncerta za Bogdana Rakića, nekoliko čitatelja uputilo nam je dodatna pitanja o samoj organizaciji dešavanja. Podsjećamo, Bogdan Rakić je osamnaestogodišnji mladić koji je brutalno pretučen u Tesliću 1. novembra ove godine zbog čega su dva lica lišena slobode. Koncert u organizaciji Comrade Bookinga održat će se 8.12.2016. u klubu Underground, a svirat će grupe Uncle Sam Decided, Agelast, S.P.U.K. i Sold Out. Publiku će zabavljati i DJ-ejevi B1mba i Lilsky.

Osnivač Comrade Bookinga Jasmin Aganagić dao je odgovore na naša pitanja. Kako su mediji objavili različite verzije nemilih dešavanja u Tesliću,  a Comrade Booking je u Facebook najavi napisao da je Bogdan pretrpio napad jer je drugačiji, upitali smo Aganagića da li je on u posjedu službene informacije kojom je napad na Rakića okarakterisan kao napad zbog njegove pripadnosti rock’n’roll subkulturi.

“Iskreno ne znam da li je ijedan organ vlasti rekao da se ovdje radi o diskriminatornom napadu, a i to nam nije bitno. Ovo se, između ostalog horora koji ga je zadesio, može posmatrati kao diskriminatorni napad budući da je žrtvi namjerno modifikovan izgled u namjeri dodatnog ponižavanja i oduzimanja identiteta, a to je većini metalaca duga kosa i brada. Iako je to i najnebitniji dio ovog slučaja – desio se, a i siguran sam da si mnogo puta čuo za slučaje prisilnog šišanja rokera i metalaca u srcu Sarajeva koji su se dešavali prije desetak do dvanaest godina, kada je totalna anarhija i bezakonje vladalo ulicama Sarajeva. Ne kažem da je sada išta bolje, ali ako ništa prisustvo policije se pojačalo pa šanse da vas neko prisilno ošiša su znatno smanjene”, rekao nam je Aganagić.

Pročitaj i ovo:  Obucite crninu: This Eternal Decay u Klubu AG

On je dodao da se koncert organizuje kako bi se pomoglo Bogdanovoj samohranoj majci da lakše finansijski podnese troškove Bogdanovog liječenja. Aganagić otkriva da se radi o unutarnjem krvarenju u mozgu uzrokovanom teškim potresom, teškoj povredi bubrega, devedesetopostotnom oštećenju vida, razbijenoj nosnoj kosti, kao i mnogobrojnim ogrebotinama nastalim vezanjem Bogdana za automobil i vučom.

Neki od naših čitatelja imali su nedoumice vezane za opis sistema donacija. Comrade Booking je naveo da će se karte na koncertu prodavati po minimalnoj cijeni od 5 KM, a da će biti postavljena i kutija za donacije u koju su svi prisutni pozvani ubaciti dodatni finansijski prilog. Međutim, zbog nejasnog opisa na Facebook najavi, čitatelji su se pitali da li će cjelokupni prihod od prodaje karata i iz kutije za donacije biti uplaćen Bogdanu ili samo dio novca (iz kutije za donacije).

“Pet maraka je minimalna donacija koja se odmah, po prodaji karte, stavlja u kutiju. Posjetioci su onda pozvani da uplate više ukoliko mogu i/ili žele. Sav novac od prodaje karata i dodatne donacije idu Bogdanu”, potvrdio je Aganagić.

Kutiju sa donacijama nadzirat će, na inzistiranje organizatora, i prijatelj porodice iz Foče. Ova osoba, sa čijim identitetom nismo upoznati, će po završetku koncerta, cjelokupnu skupljenu svotu predati majci Bogdana Rakića, Roberti Glancer. Roberta Glancer upoznata je sa aktivnostima Comrade Bookinga i dala je svoju saglasnost za organizaciju ovog koncerta, rekao nam je Aganagić.

Grupe koje nastupaju odrekle su se honorara, baš kao i članovi i članice produkcije koncerta, dok će Comrade Booking iz svojih izvora snositi putne i boravišne troškove Bogdanovih prijatelja koji odluče doći na koncert.

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

Napiši svoje mišljenje

SLIČNI ČLANCI

Skip to content