Jeepers Creepers

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Ako ćemo mjeriti po kvaliteti horror filmova snimljenih u takozvanoj post-Scream eri (kraj devedesetih pa nadalje), onda su dva filma iz franšize “Jeepers Creepers” prava mala remek-djela gdje je očigledan utjecaj legendarnih monster filmova iz pedesetih i šezdesetih, ali ima i dodirnih tačaka sa slasher filmovima. Filmove je režirao kontroverzni Victora Salva koji je u svijetu horror filmova poznatiji po pedofilskim skandalima, nego po dobrim filmovima.

Totalno sam zaljubljen u filmove čije se priče odigravaju na američkom Jugu. Ni sam ne znam zašto. Ovaj film počinje kao tipični američki film ceste. Brat i sestra se voze mirnom seoskom cestom gdje je prava rijetkost naići na drugi automobil. Usput furaju neke svoje zajebancije i fazone. Sve je to super, do trenutka kada se iza njih stvori ogroman kamion koji im se zabija u branik. Kamiondžija ih ipak prestiže i piči dalje strahovito brzo. Nakon nekog vremena, brat i sestra prolaze cestom pored stare napuštene crkve gdje ugledaju poznati kamion i mističnog kamiondžiju koji baca leševe u nekakvu cijev. Zvuči vam interesantno? Neobično? Neću dalje o radnji filma, preporučam da pogledate šta će se dalje dešavati.

Uživao sam gledajući ovaj film. Strašno je interesantan, dinamičan i uzbudljiv. Bio sam fasciniran izgledom glavnog negativca The Creepera, a koji mi je jedan od najbolje osmišljenih negativaca horrror svijeta uopće! Nisam posve siguran da li se radi o nekom drevnom demonu ili vanzemaljcu jer ima osobine i jednog i drugog. Bolestan izgled i ponašanje su odlike The Creepera i film ću definitivno pamtiti po ovoj savršeno prikazanoj nemani, koja je najbolja odlika samog filma.

Dopala mi se i muzika u trenucima napetih scena! Baš u stilu stare škole, film podsjeća na neke stare kultne horore, što atmosferom, što muzikom. Da sam ga pogledao mlađi, siguran sam kako bi mi se duboko urezao u psihu, utiskom ekvivalentno jak klasicima kakvi su “A Nightmare on Elm Street”, “IT” ili “The Howling”. Moram još jednom spomenuti odlično izabrane lokacije snimanja. Puste ceste i kukuruzna polja mi predstavljaju jednu od savršenih lokacija za makljažu sa drevnom nemani, a vizuelna prezentacija te makljaže je za desetku!

Moram se malo osvrnuti i na neke negativnosti. Prije svega, mislim na relativno slabu karakterizaciju likova. To donekle i mogu progutati, ali čovjek ne može ostati ravnodušan na pozamašnu količinu gluposti i bedastoća kojima se glavni likovi pokušavaju spasiti od strane scenarista. Neću navoditi o kojima se tačno scenama radi, ali siguran sam da će to mnogima zasmetati. Ima tu i nekih suvišnih likova i suvišnih scena…

Tople preporuke!

Dobre strane: odličan negativac, lokacije, poprilično brutalna ubistva, muzika, priča, efekti, atmosfera, jazz pjesma “Jeepers Creepers” na kraju filma

Loše strane: suvišni likovi, brojne bedastoće glavnih likova

COVER ART:

INFO:

Zemlja: Sjedinjene Američke Države
Godina: 2001
Režiser: Victor Salva
Glumci: Justin Long, Gina Philips, Jonathan Breck

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

Napiši svoje mišljenje

Prethodni članak
Naredni članak

SLIČNI ČLANCI

Skip to content