Master – The Witchhunt

Prošlo je tek nešto više od godinu dana otkako je Pulverised Records objavio album “The New Elite” death meta klasičara Master, a evo već nam u septembru stiže i novo izdanje, novi album “The Witchhunt” koji poprilično bijesno i u pravom ritmu nastavlja priču albuma “The New Elite”.

Teško je reći da se išta posebno promjenilo u svijetu Mastera u odnosu na prošlu godinu. “The Witchhunt” predstavlja bijesan death metal album, staroškolske orijentacije, a sada se u zvuku, pored Motorheadovskog krljanja osjete i fantastični Slayerovski utjecaji, što album gura u neki začarani trougao između rock’n’rolla, death metal i thrasha. Zvuk je, kako smo navikli od Mastera, tako slatko prljav da ćete se topiti slušajući album. Možda je najveća i najznačanija promjena u zvuku zapravo zvuk bubnjeva koji i najviše vuku na Slayer, a vas slušatelje i slušateljice će vući na uzaludno vazdušno simuliranje sviranja Zdeneka Pradlovskog.

Tematika na albumu ostaje ista, žestoka socio-politička kritika, direktna i neprikosnovena, dokaz da je Master jedan od rijetkih bendova u undergroundu, ali u metalu iznad površine koji i dalje znaju o čemu pričaju, te se ne prilagođavaju glupostima ni trendovima.

Postalo je isprazno, bespotrebno recenzirati albume Mastera, baš na isti način na koji je postalo isprazno i bespotrebno recenzirati albume Motorheada. Zajedničko za ova benda je beskompromisnost i konstantni rad, te kvaliteta izdanja koja ostaje na optimalnom, usudim se reći i zavidnom nivou iz godine u godinu.

“The Witchhunt” je, baš kao i prethodni album, jedno od najboljih izdanja godine. Sumnjam da će ga ta lista mašiti. Septembar će, sudeći po listi izdanja koju očekujemo u tom mjesecu, biti jako, jako plodan.

COVER ART:

INFO:
Ime benda: Master
Ime izdanja: The Witchhunt
Izdavač: F.D.A. Rekotz
Godina izdanja: 2013
Website benda: www.master-speckmetal.net