Žulj – Resetiraj civilizaciju: brzo, žestoko, dobro!

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

žulj resetiraj civilizaciju

Žulj je riječki punk rock bend aktivan od 2015. godine. Godinu dana od osnivanja izbacuju prvi album Vlažne pjesme na kojem se našlo 10 numera, a 2018. prelaze iz četvorke u petorku i snimaju Resetiraj Civilizaciju koji dobija i svoje vinilno izdanje.

Resetiraj Civilizaciju je sniman u njihovom skloništu. Ivan Saftić je obavio činove snimanja, mixa i produkcije, dok je Bojan Bajić bio zadužen za mastering. Napravili su odličan posao, baš kao i Davor Dundara sa ilustracijom na omotu.

Teško je usporediti zvuk dva albuma jer se Žulj sa drugom gitarom razlikuje od onoga sa jednom. Resetiraj civilizaciju zvuči brže, napadnije i čvršće od Vlažnih pjesama. U “loš rokenrol”, kako nazivaju svoj punk izraz, su dodali malo hardcore začina. Punk temelji se najviše osjete u pjesmama poput Uniforma krvožednih, Bankarski san, Farmaceutska sisa i Probuši balon, ali i u prigodno-odjavnoj Junk. Junk je jednostavna i ostavlja dojam fillera, ali meni savršeno opisuje moderno konzumerističko društvo i njegovo potpuno nesvjesno i nepromišljeno zadovoljavanje nepotrebnih potreba i bezglavo gutanje svega što nam se servira.

Što se tiče hardcore temelja, oni posebno dolaze do izražaja u pjesmama poput Sloboda, Istine su laži i Država, ali i u naslovnoj Resetiraj civilizaciju. Ove pjesme bih izdvojio i kao svoje favorite na albumu iz razloga što su mi tekstualno i interpretacijski primamljivije, direktnije i opasnije.

Što se tiče lirike u ovim pjesmama, ne izlazi lako iz glave i naprosto tjera na pjevanje, baš kako i ritmovi tjeraju na pokret. Tekst Istine su laži u 3 stiha opisuje život od kolijevke do groba, a pjesma Sloboda propituje da li sloboda koju živimo zapravo jeste to čime se predstavlja, da li je ono što želimo i čemu težimo.

Resetiraj civilizaciju je za razliku od albuma Vlažne pjesme tematski ozbiljniji. To je vidljivo već i iz samih naslova pjesama, pa i naslova izdanja. Okret ka izvornoj punk tematici ukazivanja smrdljive stvarnosti je odrađen poprilično uspješno.

Ovo izdanje predstavlja jedan od kvalitetnijih i zanimljivijih punk albuma regiona u posljednjih nekoliko godina. Svima koji su ljubitelji hardcore punk sa kratkim i direktnim tekstovima i gitarski oštrog zvuka preporučam da ga poslušaju. Dodatna preporuka je pronalazak vinilnog izdanja benda jer se na ploči kao bonus nalazi i album Vlažne pjesme.

Žulj – Resetiraj civilizaciju / 2018 / Monsterbilly Records

Hvala na čitanju! ISK testira nove načine komunikacije sa publikom, oslobođene algoritama društvenih mreža. 

Budi dio zajednice koja njeguje rock'n'roll i srodne subkulture!

PRIDRUŽI NAM SE NA ISK DISCORDU! 

Primaj garantovano svaku ISK objavu putem ISK kanala na popularnim aplikacijama!

ISK VIBER

ISK WHATSAPP

ISK TELEGRAM

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI

Skip to content