žulj resetiraj civilizaciju

Žulj je riječki punk rock bend aktivan od 2015. godine. Godinu dana od osnivanja izbacuju prvi album Vlažne pjesme na kojem se našlo 10 numera, a 2018. prelaze iz četvorke u petorku i snimaju Resetiraj Civilizaciju koji dobija i svoje vinilno izdanje.

Resetiraj Civilizaciju je sniman u njihovom skloništu. Ivan Saftić je obavio činove snimanja, mixa i produkcije, dok je Bojan Bajić bio zadužen za mastering. Napravili su odličan posao, baš kao i Davor Dundara sa ilustracijom na omotu.

Teško je usporediti zvuk dva albuma jer se Žulj sa drugom gitarom razlikuje od onoga sa jednom. Resetiraj civilizaciju zvuči brže, napadnije i čvršće od Vlažnih pjesama. U “loš rokenrol”, kako nazivaju svoj punk izraz, su dodali malo hardcore začina. Punk temelji se najviše osjete u pjesmama poput Uniforma krvožednih, Bankarski san, Farmaceutska sisa i Probuši balon, ali i u prigodno-odjavnoj Junk. Junk je jednostavna i ostavlja dojam fillera, ali meni savršeno opisuje moderno konzumerističko društvo i njegovo potpuno nesvjesno i nepromišljeno zadovoljavanje nepotrebnih potreba i bezglavo gutanje svega što nam se servira.

Što se tiče hardcore temelja, oni posebno dolaze do izražaja u pjesmama poput Sloboda, Istine su laži i Država, ali i u naslovnoj Resetiraj civilizaciju. Ove pjesme bih izdvojio i kao svoje favorite na albumu iz razloga što su mi tekstualno i interpretacijski primamljivije, direktnije i opasnije.

Što se tiče lirike u ovim pjesmama, ne izlazi lako iz glave i naprosto tjera na pjevanje, baš kako i ritmovi tjeraju na pokret. Tekst Istine su laži u 3 stiha opisuje život od kolijevke do groba, a pjesma Sloboda propituje da li sloboda koju živimo zapravo jeste to čime se predstavlja, da li je ono što želimo i čemu težimo.

Resetiraj civilizaciju je za razliku od albuma Vlažne pjesme tematski ozbiljniji. To je vidljivo već i iz samih naslova pjesama, pa i naslova izdanja. Okret ka izvornoj punk tematici ukazivanja smrdljive stvarnosti je odrađen poprilično uspješno.

Pročitaj i ovo:  NOFX - Single Album: Mračna i depresivna kolekcija trauma u petoj brzini

Ovo izdanje predstavlja jedan od kvalitetnijih i zanimljivijih punk albuma regiona u posljednjih nekoliko godina. Svima koji su ljubitelji hardcore punk sa kratkim i direktnim tekstovima i gitarski oštrog zvuka preporučam da ga poslušaju. Dodatna preporuka je pronalazak vinilnog izdanja benda jer se na ploči kao bonus nalazi i album Vlažne pjesme.

Žulj – Resetiraj civilizaciju / 2018 / Monsterbilly Records