VA – Vreme Brutalnih Dobronamernika

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Nekad davno sam pročitao na jednoj web stranici biografiju benda Atomsko Sklonište u kojoj je pisalo da je za Atomce sve tekstove pisao jedan pjesnik, te da se sam bend okupio kako bi muzički ukomponovao njegovu poeziju. Kako se pjesnik zove, nemam pojma, gdje sam to pročitao nemam pojma, da li je istinita ta tvrdnja – nemam pojma. Ono što znam je da sam to pročitao i da me materijal koji upravo recenziram podsjetio na ta pisanja.

Milan B. Popović je srbijanski pjesnik koji iza sebe ima tri zbirke poezije. On je kolega novinar rođen 1976. godine sa višegodišnjim stažom u preko dvadesetak novinskih i internet redakcija. Najvažnije od svega, on je prezenter undergrounda i mainstreama (onog koji vrijedi) i samim tim, nema druge nego da obratim posebnu pažnju na ovog čovu i njegovo umjetničko djelo.

Kompilacijski album “Vreme Brutalnih Dobronamernika” je izašao u izdanju samog Milana i na albumu se nalazi sedamnaest pjesama koje su odsvirali više ili manje poznati srbijanski bendovi (tačnije rečeno – i jedan bosansko-hercegovački, Heaven Rain je iz Banja Luke, a Banja Luka se nalazi, koliko ja znam, u srcu Bosne i Hercegovine) koristeći tekstove Milana B. Popovića.

Žanrovski, album je stvarno mješano meso i imat ćete priliku čuti svašta, od rock do metal zvuka. Dobro, bendovi ne idu toliko u ekstreme pa da se na albumu nalazi goregrind brutal tech death metal bend koji grokće jer to nije ni poenta – poenta je da se na dobar riff otpjeva još bolji tekst. Recimo da se metal bendovi na ovom izdanju kreću u krugovima power/gothic/heavy zvuka, dakle nečega što bi većina metalaca nazvala mainstream metalom, ali po mom mišljenju, odličnim metalom za Milanove tekstove.

Pročitaj i ovo:  SAWA Fest 2022, prvi dan: Punk uzvraća udarac

Što se tiče tekstova, kad se već dotičem i njih, mogu reći samo da su jednostavni, jasni i poprilično sumorni (NE SMORNI, sumorni!). Nisam jedan od onih koji analiziraju poeziju niti sam kompetentan za detaljnu analizu, ali mogu reći da je Milanova poezija meni dobra iz prostog razloga što kod njega nema preseravanja. Pročitaš, interpretiraš, shvatiš.

Pohvalna je činjenica knjižica koja dođe uz CD sa svim tekstovima, kako ne bi bilo situacija ”š’a je rek’0, š’a je rek’o?”, a i sam dizajn omota albuma mi je više nego simpatičan.

Ovo je jedno dobro izdanje, definitivno vrijedno provjere i preslušavanje, pogotovo među krugovima ljudi koji vole uhu ugodniji zvuk, a mene je podsjetilo zemljom porijekla i zvukom na neka dobra vremena kad se išlo u srednju školu, kad nismo imali Facebook i Myspace, a o rock i metal sceni smo se informisali kupujući Rock & Metal Express…

COVER:

INFO:

Ime benda: VA
Ime izdanja:
Vreme Brutalnih Dobronamernika
Izdavač:
Samoizdanje
Godina izdanja:
2010
Website benda:
http://www.molitvatetoviranogsrca.com

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI

Translate »