Urna – Iter Ad Lucem

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Urna je Esoteric Funeral Doom bend čovjeka koji je odgovoran i za prehodna dva  recenzirana izdanja (Arcana Coelestia i Absentia Lunae, op. Sharana). No, za razliku od njih, za Iter Ad Lucem ipak imam i riječi hvale.

Albumu ne nedostaje težine koju bi jedan funeral doom morao da ima, ali opet muzika na momente zna biti isuviše sladunjava. Black metal elementi (ili barem ono što je MZ zamislio da oni budu) i ne uklapaju se baš najbolje i vokal, nedovoljno težak, opet je jedna od slabijih tačaka. Bilo bi mnogo bolje da se drže isključivo opskurnijeg pjevanja bez onih scream uleta.
Ipak, gitarske dionice sasvim priliče jednom „pristojnom” doom bendu. Tečno se prožimaju kroz svih šest pjesama i značajno pridonose cjelokupnoj atmosferi i muzičkom doživljaju koje ovaj album nudi. Pojedini dijelovi daju neki psihodelicni prizvuk kompletnom izražaju, što ne mora nužno biti negativna stvar kad je riječ o ovom bendu.

Kao bolje pjesme, izdvojila bih „Iter Ad Lucem Pt.II” i „K-TH-R”, mada je realno gledajući album relativno generičan, pogotovo ako ste se susretali sa izdanjima sličnog muzičkog izražaja.
Kao glavni uticaj ovaj bend navodi Esoteric, ali, iskreno govoreći, pravog Esoterica ovdje mnogo i nema.

Ovo svakako nije izdanje koje bih navela kao nešto što ne treba propustiti, ali za one koji imaju vremena i želje za preslušavanjem nekog manje-više prosječnog doom albuma, Urnin Iter Ad Lucem neće biti promašaj.

COVER ART:

INFO:

Ime benda:
Urna
Ime izdanja:
Iter Ad Lucem
Izdavač:
ATMF
Godina izdanja:
2009.
Website benda: http://www.myspace.com/urnaproject

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

Napiši svoje mišljenje

SLIČNI ČLANCI

Skip to content