Triptykon – Melana Chasmata

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Kada neko u promotivne svrhe koristi izraze tipa sinonim zlamajstor tame, gospodari smrti, u meni ne izazove ništa više do ravnodušnosti. U današnje doba, toliko majstora, gospodara i vrhovnih vođa negativnih i mračnih sila je posijano na poljima rock’n’rolla da se najvjerovatnije i sam princ tame Ozzy odriče te titule u svojim snovima, svake noći se u snu kajavši zbog svoje promotivne mašinerije.

Toma G. Warriora, čovjeka koji čini jednu od okosnica švicarske i evropske metal scene i koji je zadužio generacije svojim radom i ostavštinom iz bendova Hellhammer i Celtic Frost, novinari i fanovi veoma često kite sličnim epitetima. Popustimo se istih, ali ne preskačimo ni činjenice: Tom G. Warrior je uistinu obar muzičar sa sjajnim, grandioznim idejama, a drugi album nasljednika Celtic Frosta to dokazuje.

Iako su sa debitantskim ostvarenjem “Epaistera Daimones” zadali poprilično komplikovan zadatak prestizanja kvalitete samih sebe, Warrior, kolege i kolegica okupljeni pod imenom Triptykon uspjeli su opet ostaviti sve bez riječi. Na izdanju “Melana Chasmata” dešava se čudna i raskošna fuzija metal žanrova – od thrash metala, pa sve do goth/doom momenata, “Melana Chasmata” prolazi kroz većinu ekstremnih metal žanrova i nije za uskogrudne niti one koji vole isključivo stereotipe u muzici. Triptykon, što je sasvim logično, na trenutke zvuči kao Celtic Frost (pogotovo na posljednji album “Monotheist”), no u drugim trenucima kojih je definitivno više, sviraju metal na svoj način, onako kako misle da je najbolje. Voljeli ili ne voljeli Triptykon, optuživali Fischera za smrt Celtic Frosta i izdaju, arogantna ste budala ako ne budete željeli priznati očito, a to je da ova ekipa definitivno zna napisati dobre i pamtljive pjesme; “Tree of Suffocating Souls”, “Boleskine House” i “In The Sleep of Death” su veoma karakteristične i prepoznatljive numere, sa ukletom atmosferom koja nosi ne samo ove pjesme, već i cijeli album. Na albumu se nalazi i nekoliko momenata čija je duša definitivno ukradena i pripada nekom dobrom filmu.

Pročitaj i ovo:  Intervju: Rules - kad se sudare hardcore i Black Sabbath

“Melana Chasmata” je odmjeren, zanimljiv i višeslojan album čija najveća snaga leži u atmosferi koju stvara u glavi slušatelja i mogućnosti da se sluša više puta bez da dosadi.  Umjesto da snime samo još jedan metal album, Triptykon je uspio snimiti umjetničko djelo sa glavom i repom koje ćete sa užitkom konzumirati u nadolazećim godinama. Definitivno jedan od albuma godine.

Triptykon – Melana Chasmata
2014 / Century Media
Website benda

 

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI