Najbolja izdanja 2021. po izboru Gorana Salkovića

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

najbolja izdanja

Još jedna godina ispunjena čarima globalne pandemije je iza nas. COVID-19 restrikcije su, drugu godinu zaredom, otežale ili potpuno otkazale žive nastupe, što je kao jedini pozitivan rezultat imalo više studijskih izdanja nego inače, nešto čemu smo također imali priliku da svjedočimo i prošle godine.

U istom maniru kao i prošli put, lista albuma koja se nalazi na kraju teksta je tu samo da bi zadovoljila formu (dvadeset i jedan album objavljen 2021. godine), pa su se tako na listi albuma koje sam najviše slušao protekle godine, veoma jednostavno mogla naći i neka druga izdanja.

I dok je većina nas početkom prošle godine pratila situaciju vezanu za pandemiju, u nadi da će se turneje i festivali na proljeće i ljeto ipak održati, Gatecreeper je bez ikakve najave već u januaru izbacio “An Unexpected Reality”, novi album čiji naziv sumira život u posljednie dvije godine. Osamnaest minuta materijala koji se može podijeliti na sedam brzih old school death metal pjesama i “Emptiness”, vrhunskih jedanaest minuta doom death metala koji zatvaraju album.

Kada već pišemo o death metal albumima sa početka prošle godine, nemoguće je ne pomenuti “Crypt Of Ice”, debi kvinteta iz Dallasa Frozen Soul. Vokal, teški rifovi i karakterističan zvuk bubnjeva na tragu bendova kao što su Bolt Thrower i Benediction, definitivno uspjevaju vratiti vrijeme unazad, pa na momente djeluje da je album skinut sa polica Earache kataloga devedesetih.

“De Doorn” je sigurno album koji sam najviše iščekivao u prošloj godini, pogotovo nakon najave da će ovo biti prvi Amenra album za izdavačku kuću Relapse Records, te ujedno i prvi van Mass I-VI serije. U potpunosti na flamanskom jeziku, materijal za album je prvobitno nastao kao koncept koji predstavlja podlogu za nekoliko rituala vatrom u kojima je bend učestvovao.

Jedan od rituala je i umjetnička postavka indonežanskog umjetnika Toni Kanwa Adikusumaha u Ghentu (Belgija) koja je izložena sa idejom kako bi sugrađani tokom deset dana u istu ostavljali poruke i simbole važnih životnih momenata, kao i bola i gubitka voljenih osoba, da bi nakon toga ritual vatrom simbolizovao prolazak kroz katarzu. Nakon odličnog prijema od strane publike i generalnog uspjeha albuma, “De Doorn” je početkom ove godine dobio i reizdanje u vidu alternativnog miksa (za Relapse Records).

Cult Of Luna su svoj posljednji koncert odsvirali u Meksiku u proljeće 2020. Međutim, bend nije pretjerano gubio vrijeme tokom skoro dvogodišnje pauze od sviranja uživo – nakon odličnog “A Dawn To Fear”, početkom prošle godine su oformili svoju izdavačku kuću, Red Creek Recordings, za koju su izbacili “The Raging River” EP. No to očigledno nije bilo dovoljno Šveđanima, pa je izdavanje novog albuma “The Long Road North” najavljeno za februar ove godine.

Pročitaj i ovo:  Wasted - Modern Lie: Finski pank istine

Godine 2008. sam naslijepo kupio “Board Up The House” benda Genghis Tron, o kome do tada apsolutno nisam znao ništa, osim podatka da je album izdao Relapse Records. Bio je to jedan od najboljih albuma te godine, ali nažalost bend je veoma brzo nakon toga prestao sa radom. Trinaest godina kasnije, Genghis Tron se vraća albumom “Dream Weapon” u nešto drugačijem (pojačanom) sastavu, a sama činjenica da su album producirali Kurt Balou i Ben Chisolm, trebala bi biti dovoljna da neki drugi sretnik naslijepo kupi ovaj materijal i upozna se sa bendom.

Ukoliko ste neko ko prati francusku underground scenu i(li) ste ljubitelj masivnih rifova, novi album benda Year Of No Light je nešto što ste definitivno dosad poslušali. Osam godina tišine prekinuto je izdavanjem albuma “Consolamentum” koji je lako poimati kao povratak na poznatu teritoriju obojenu mračnim rifovima, ritualnim bubnjevima i masivnom atmosferom od prve do posljednje sekunde materijala.

Nakon dva albuma koji su definisali njen zvuk, Emma Ruth Rundle je 2020. godine snimila totalno drugačiji “May Our Chambers Be Full” zajedno sa doomerima Thou. Da sa svakim izdanjem uspijeva zvučati potpuno drugačije, dokaz je “Engine Of Hell”, novi album na kojem je Emma, između ostalog, odsvirala sve instrumente.

Sama produkcija je potpuno ogoljena, igrajući se radije sa dinamikom umjetnika i akustikom prostorije nego efektima, pa tako ono što finalno čujemo čini snimak izuzetno živim, ali ništa manje intimnim. Uz njen vokal čujemo svaki pokret, šapat ili udisaj, pomjeranje instrumenta kojeg svira ili vibracije žica.

Ovo je kompletan spisak najboljih izdanja iz 2021. godine:

Amenra – De Doorn
Cult Of Luna – The Raging River
Genghis Tron – Dream Weapon
Year Of No Light – Consolamentum
Turnstile – Glow On
Crown – The End Of All Things
Dödsrit – Mortal Coil
Mastodon – Hushed And Grim
Tribulation – Where The Gloom Becomes Sound
Spectral Wound – A Diabolic Thirst
Converge x Chelsea Wolfe – Bloodmoon: I
Hypocrisy – Worship
The Bronx – Bronx VI
Emma Ruth Rundle – Engine Of Hell
Bossk – Migration
Gojira – Fortitude
Frozen Soul – Crypt Of Ice
Gatecreeper – An Unexpected Reality
Wolves In The Throne Room – Primordial Arcana
Darkthrone – Eternal Hails……
Dormant Ordeal – The Grand Scheme Of Things

Goran Salković
Goran Salković
Dugogodišnji saradnik ISK, čovjek broj jedan organizacije Sarajevo Metal Fest Promotions.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI