Najbolja izdanja 2020. godine po izboru Gorana Salkovića

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

isk top

U vječitom balansu dobrog i lošeg, 2020. godinu definitivno nećemo istorijski pamtiti po mnogo dobrih dešavanja.

Stravično dugu listu negativnih stvari barem djelimično možemo razbiti činjenicom da je 2020. obilovala mnoštvom izuzetnih muzičkih izdanja koje ćemo imati priliku slušati u, nadamo se, nešto manje mračnijim godinama koje su ispred nas.

Realnost, u kojoj sam veći dio godine proveo u kući kao i većina ljudi širom svijeta, itekako je učinila svjetlijom činjenica da sam svakodnevno imao priliku otkriti novo izdanje ili bend. Dvadeset albuma koji su za mene obilježili 2020. godinu predstavljaju manji dio vrhunskih izdanja koje sam imao priliku čuti, a lista bi se bez mnogo truda mogla produžiti sa dodatnih dvadeset ili četrdeset izdanja. Slijedeći tu logiku, ne postoji poredak ili album koji je ispred nekoga drugog.

Slušajte najbolje iz 2020. godine po izboru urednika-novinara ISK:

I pored ubjeđenja da muzika i više nego dovoljno govori za sebe, te da je moje lično mišljenje o svakom albumu apsolutno nevažno, tekst u nastavku je kratki osvrt na vrhunska prošlogodišnja izdanja.

Nakon odličnog “A Life Unto Itself”, Steve Von Till nastavlja plovidbu mračnim ambijentalnim vodama sa “No Wilderness Deep Enough”, istražujući pitanja života i svijeta u kom se nalazi kroz momente duboke introspekcije. I dalje ne odstupajući od prepoznatljivog zvuka, akustične gitare sa prethodnih izdanja zamijenjene su mračnim sintom koji doprinosi psihodeličnoj atmosferi albuma.

Kada smo kod mračne atmosfere, nemoguće je izostaviti apsolutno remek-djelo koje predstavlja novi album Novozelanđana Ulcerate, koji i pored genijalne muzike i savremenog zvuka obiluje kultnim, mračnim i zlim Immolation momentima.

Void Prayerov “The Grandiose Return To The Void” našao se među par vrhunskih black metal albuma ove godine, te predstavlja daleko najbolje underground izdanje sa domaćih prostora u posljednjih nebrojeno godina.

Pročitaj i ovo:  Brutal Assault 2024 - Red Fang, Stoned Jesus, Villagers Of Ioannina City i Dopethrone

Sumac ima daleko najbolju naslovnicu albuma, te jedno od zvukom-najmasivnijih izdanja 2020. godine na “May You Be Held”.

Saradnja na albumu “May Our Chambers Be Full” Emme Ruth Rundle i benda Thou slušaoca izuzetno sporo uvlači u svoj svijet, te nakon što uspije u tome – drži tu jako dugo. Ideja datira tek od nastupa na Roadburn festivalu 2019. godine, ali intenzivno slušajući album, ni jednog momenta nemate osjećaj da se ne radi o bendu koji godinama ne pravi muziku zajedno.

U kategoriji albuma koje sam intenzivno slušao u 2020. godini nemoguće je ne pomenuti i albume kao što su Ulverov “Flowers Of Evil”, Umbra Vitae i “Shadow Of Life”, te posljednji album benda The Ocean.

Za kraj, nadam se da ćemo u godini koja slijedi biti u prilici da uživo čujemo kako većina ovih odličnih albuma zvuči.

Ulcerate – Stare Into Death And Be Still
Steve Von Till – No Wilderness Deep Enough
Emma Ruth Rundle & Thou – May Our Chambers Be Full
Void Prayer – The Grandiose Return To The Void
Nothing – The Great Dismal
Killer Be Killed – Reluctant Hero
The Weeknd – After Hours
Katatonia – City Burials
The Ocean – Phanerozoic II: Mesozoic | Cenozoic
Greg Puciato – Child Soldier: Creator Of God
Sumac – May You Be Held
Ulver – Flowers Of Evil
Umbra Vitae – Shadow Of Life
Deftones – Ohms
Action Bronson – Only For The Dolphins
Touché Amoré – Lament
Anaal Nathrakh – Endarkenment
Auðn – Vökudraumsins Fangi
Panzerfaust – Render Unto Eden
Dark Tranquillity – Moment
Goran Salković
Goran Salković
Dugogodišnji saradnik ISK, čovjek broj jedan organizacije Sarajevo Metal Fest Promotions.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

Napiši svoje mišljenje

SLIČNI ČLANCI

Skip to content