The Countess i Obsidian: Gotička magija iz Sinja

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

obsidian, the countess
Sinjski gotičari Obsidian (foto: Vedad Kobiljak)

U subotu, 9.12.2023, Klub AG u Sarajevu bio je poprište jedinstvenog muzičkog događaja, gdje je pružena priliku publici da uživaju u nastupu dva gothic benda iz malenog grada Sinja.

Klub je bio pun u 21 sat, kada je na stranici organizacije MADOM bilo najavljeno da će koncert i početi. Uz već standardno, ali malo pomjeranje satnice, prvi bend Obsidian je na scenu izašao dvadesetak minuta poslije.

Njihova izvedba bila je dojmljiva, stvorili su atmosferu misterije i snage koja je titrala kroz klub. Obsidianov gotičarski stil i duh nije bacao na edgy tinejdžerski mamac za pažnju, nego sasvim pristojnim muzičkim stvaralaštvom i znanjem. Osjeti se utjecaj Type 0 Negativea i bendova koji su gajili/gaje sličan pravac. Vokal me iznenadio skoro pa savršenom kontrolom glasa.

Autorska setlista bila je prožeta sa jednom ili dvije obrade, vrijedi istaći “Hells Bells” koja me naprosto oduševila, iako nisam neki fan originalne verzije. Zamjeram odsustvo  Obsidiana sa popularnih servisa za streaming jer to može predstavljati prepreku za sadašnje i buduće fanove koji žele uživati u njihovom zvuku. Nadam se da će bend u skorijoj budućnosti objaviti album jer ovog pravca fali na našem govornom području.

Nakon kraće pauze pjevač Obsidiana je mikrofon zamijenio gitarom i sestrinski bend The Countess je izašao na scenu. Glavna razlika, očita odmah, je promjena na ženski vokal u The Countessu. Izvedba benda nije samo zvučala drugačije nego se i osjetila drugačije.

obsidian, the countess
Ima nešto drugačije u zvuku The Countessa uživo u odnosu na “studijski” Obsidian (foto: Vedad Kobiljak)

Kako sam im poslušao album prvijenac “Sacramental” izdat nešto ranije ove godine, osjeti se određena razlika u odnosu na živu svirku i studijski snimak. Ne kažem da lošije zvuče uživo, samo jednostavno drugačije. Uživo mi je to malo više zvučalo melodičnije i simfonijski u odnosu na studijsku verziju. Ove razlike su dobre jer stvaraju dojam dinamičnosti i pokazuju raznovrsnost gotičkog žanra kroz živu interpretaciju.

Pročitaj i ovo:  Solis - Srušen San: Recept za insomniju

Aranžman i sklad klavijatura, bubnjeva i gitara je bio skoro pa besprijekoran, što je još jedna odlika gothic žanra. Iako se tehnikalije ne spominju na sav glas, ipak taj žanr nije ljubitelj metal ”prljavštine”, pa skoro svaka nota treba biti pogođena na pravi način, a to The Countess itekako zna uraditi.

Očigledno je falilo ovoga Sarajevu i metal sceni, pa je i zato ova svirka dočekana raširenih ruku od strane publike. Bilo je lijepo vidjeti i neku novu publiku, mali znak da Sarajevo možda kroči ka nekoj boljoj budućnosti.

KO: Obsidian, The Countess | KAD: 9.12.2023. | GDJE: Klub AG, Sarajevo

Vedad Kobiljak
Vedad Kobiljakhttps://www.izvansvakekontrole.com
Čovjek od pisane riječi, Vedad je gejmer, predavač i nastavnik sa istančanim sluhom za metal, rock i epsku fantastiku.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

Napiši svoje mišljenje

SLIČNI ČLANCI

Skip to content