Symbolic – Dreamend

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

2004. godina, metalac u naponu snage, došao sam u sarajevski kafić „Marki“ koji je tad bio mjesto okupljanja većine metal ekipe na svirku tuzlanskog benda Symbolic. Ne sjećam se baš previše te svirke, ali se sjećam jedne pjesme, i to obrade – svirali su „Ace of Spades“. Godinu dana kasnije srećem se sa Symbolicom na Bosnian Metal Festu i tu se malo pobliže upoznajem sa bendom. Pratio sam ih usput sa vremena na vrijeme, puštajući ih u emisiji, ali im se u zadnjih dvije godine izgubio potpuno trag.

Pa, sjećate li se Symbolica? Tuzlanski progressive heavy metal bend se vratio! Bilo je nekih priča da će izdati svoj debi album (ako ne računamo „In The Time“, album iz 2002. godine kojeg su članovi benda sami izdali) na Walk Recordu, onda od toga ništa nije bilo i sada, nakon poduže šutnje, Shaded Moon Entartainment, mlada izdavačka kuća iz Finske izdala je njihov prvi, pravi, oficijelni debi – „Dreamend“.

Mogu reći da mi je „Dreamend“ pravo osvježenje na playlisti, ipak se ja zanimam lično za potpuno drugačiju muziku, pa mi je možda i zato legao vrlo dobro. Ako ste ikad slušali Symbolic, znate šta možete očekivati. Ako niste, dopustite da vam pokušam pojasniti. Gogo, Mirza, Ado i Piper snimili su jedanaest pjesama prog/heavy orijentacije, s tim što ove pjesme ulaze lakše u uho i onim ljudima koji nisu ljubitelji prstolomija na gitari – iako je gitarista Mirza zakomplikovao na dosta mjesta, ipak album ima neku jednostavnost i ritam, melodiju koja vuče na slušanje, ja to najviše primjetim na bubnjevima – Piperovo bubnjanje je osnova Symbolica, jednostavno, ali ne dosadno – nema tu prevelike filozofije, Piper se ne izdrkava sa prijelazima i ne pokazuje na svakom mogućem dijelu albuma zašto je jedan od najboljih bubnjara metal muzike na Balkanu.

Pročitaj i ovo:  Fulci - Exhumed Information: Slatka oda gadosti
Pročitaj i ovo:  Fulci - Exhumed Information: Slatka oda gadosti

Pohvala ide i na račun vokala Goge. Sjećam se da je Symbolic imao više pjevača, čak i pjevačicu i nijedna od tih kombinacija mi se u vokalnom smislu nije pretjerano svidjela, iskreno – nije me se dojmila. Gogo obavlja sasvim solidno svoj posao, čovjek ima „muški glas“ – nema tu sad pretjerivanja ni na jednu stranu, jednostavno, pjevanje sa dušom, to je ono što mi se nevjerovatno dopalo – ovako ja zamišljam dobre heavy vokale. Klasika.

Produkcija koju su radili članovi benda i Piperov mastering na par dijelova imaju neke propuste, ali stvarno NIŠTA OZBILJNO – negdje sam, recimo, očekivao malo masniju produkciju, a ispala je tanašna. No, sve u svemu, odličan posao. Ne znam da li mi je do radijskih slušalica sa kojima slušam album, ali mi se čini da je bubanj mrvicu jači od ostalih instrumenata – Piperu, egoisto! : )

Ne dopustite da vam jedan od najblistavijih trenutaka tuzlanske i bosansko-hercegovačke metal scene promakne samo zato jer nisu izdali za domaću izdvačku kuću. Potrudite se, pomaknite dupe, pišite bendu i izdavačkoj kući, nabavite album i uživajte u muzici koju rijetko ko svira na Balkanu, a kamoli ovako kvalitetno.

COVER:

INFO:

Ime benda: Symbolic
Ime izdanja: Dreamend
Izdavač: Shaded Moon Entertainment
Godina izdanja: 2009
Website benda: http://www.symbolicband.com/

Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

ISK INSTAGRAMANIJA!

Prethodni članakVA – Glass Anvil II
Naredni članakGoryvomit / Dickstink SPLIT

SLIČNI ČLANCI