Sud odlučio: Led Zeppelin nije ukrao “Stairway To Heaven”

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Led Zepellin uživo na bini 1985. godine (AP Photo/Rusty Kennedy, File)
Led Zepellin uživo na bini 13. jula 1985. godine (AP Photo/Rusty Kennedy)

Sud u Los Angelesu odlučio je da Led Zepellin nije ukrao intro pjesme “Stairway to Heaven” iz instrumentalne numere “Taurus” grupe Spirit. Ovom odlukom suda stavljena je zakonska tačka na i na temu o kojoj su ljubitelji muzike raspravljali godine.

Rasprava je došla do suda kada je predstavnik pokojnog Randyija Craiga Wolfea podnio tužbu. Randy Craig, poznatiji kao Randy California, napisao je “Taurus” 1968. godine.

Za vrijeme sudskog procesa koristili su se notni zapisi, kompozicije su izvođene na klaviru i gitari, a prisutni su podsjetili i na vrijeme i način nastanka uvoda pjesme “Stairway to Heaven”, ali i vremena provedenog na turneji sa grupom Spirit kada je Led Zepellin bio tek osnovana grupa koja je otvarala koncerte. Denver Post objavio je detaljan članak sa puno informacija o samom procesu suđenja.

Ovo nije prvi put da je Led Zepellin optužen za krađu. Na suđenju je navedeno čak šest slučajeva u kojima je Led Zepellin postigao sudsku nagodbu oko autorstva. Neke od spornih pjesama su “Whole Lotta Love”, “The Lemon Song” i “Dazed and Confused.”

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI