People’s Front of Zepellin: Cepelin eksplodirao, ali nije pao!

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Skoro pa ko Zepellin: People’s Front of Zepellin (foto: Vedad Kobiljak)

Kada je Robert Plant pjevao “Ten Years Gone” sa albuma “Physical Graffiti”, niko nije mogao očekivati da će pedeset godina kasnije ljubitelji Led Zeppelina još uvijek slaviti i izvoditi muziku benda koji je dostigao svoj vrhunac sedamdesetih.

Jedan od najpoznatijih ‘virtuelnih’ Led Zeppelin tribute bendova, People’s Front of Zeppelin, je svoj premijerni koncert održao u Dubrovniku, 23.9.2023. godine. Zatim su nas počastili svojim prisustvom u Sarajevu, u klubu Sloga, 29.9.2023. godine, a reprizu su održali u klubu AG noć poslije.

Kroz godine Sarajevo je posjećivalo dosta tribute bendova, ali mišljenja sam da je People’s Front of Zepellin svojim renomeom možda i najzvučniji. Lično pokušavam ne postavljati nikakva očekivanja za ovakve događaje, slobodno mogu reći da su People’s Front of Zeppelin održali jedan od najboljih koncerata u Sarajevu ove godine.

Vokalista Tai Vare ima težak posao. Da zvuči kao Robert Plant, ne zvuči, ali njegove vrsne vokalne sposobnosti odišu autohtonošću i smjelošću. Pogodio je visoke tonove koje nisam mislio da je moguće izvesti. Svoj dio posla odradio je galantno i uz sve to zvučao vrlo profesionalno.

Dobro uštimani gitaristi, basista Pete Etxenike i Ivan Jakić na električnoj gitari, dali su dodatnu dozu odvažnosti i bezobrazluka. Zagrijali su publiku, držali vatru tokom čitavog koncerta. Zasjao je i bubnjar George Fludas koje smo Etxenike i Jakić prepustili  nevjerovatnu solažu na “Mobyju Dicku”.

U trenucima se činilo da je sam duh Johna Bonhama ušao u Fludasa i publika se prepustila njegovom talentu i hipnotizirajućem zvuku, pa je u jednom trenutku odložio i bubnjarske palice, te svirao golim rukama. Zasigurno mu se Bonham, bog da mu dušu prosti, ove noći smiješio.

Mogu reći da me iznenadio izbor pjesama jer su napravili balans izmeu poznatijih i “zavučenijih” pjesama. Čuli smo “Whole Lotta Love”, “Immigrant Song”, “Good Times Bad Times”, ali i “Communication Breakdown”, “The Ocean”, “What is and What Should Never Be” i “Thank You”.

Odaziv publike nije bio razočaravajući. Napunili su dobar dio kluba Sloga, a svi oni koji nisu bili u mogućnosti doći u petak, mogli su ih slušati u klubu AG dan poslije, ali i doći na reprizu. Treba skinuti kapu organizatorima koji su uložili enormne napore da dovedu ove ljude i učine dvije septembarske noći nezaboravnim. Nadamo se da ovo nije ”once in a lifetime” iskustvo, te da ćemo ove muzičke virtuoze imati priliku ponovo čuti u našem gradu.

Hvala na čitanju! ISK testira nove načine komunikacije sa publikom, oslobođene algoritama društvenih mreža. 

Budi dio zajednice koja njeguje rock'n'roll i srodne subkulture!

PRIDRUŽI NAM SE NA ISK DISCORDU! 

Primaj garantovano svaku ISK objavu putem ISK kanala na popularnim aplikacijama!

ISK VIBER

ISK WHATSAPP

ISK TELEGRAM

Vedad Kobiljak
Vedad Kobiljakhttps://www.izvansvakekontrole.com
Čovjek od pisane riječi, Vedad je gejmer, predavač i nastavnik sa istančanim sluhom za metal, rock i epsku fantastiku.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI

Skip to content