My Pitbull Lucifer: Odličan koncert, grozna posjeta

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

my pitbull lucifer
Grizli jako, ali skoro pa nikoga: My Pitbull Lucifer u Sarajevu (foto: Vedad Kobiljak)

My Pitbull Lucifer sam otkrio nedavno, a kako su me oduševili na januarskom sarajevskom nastupu, odlučio sam pohoditi njihov septembarski koncert, prvu stanicu u sklopu Walking The Dog Vol. 1 turneje.

Ne bih da preskočim VHS, koji su se vratili sviranju nakon šestomjesečne pauze i iskreno ne znam šta da mislim o njihovoj scenskoj i muzičkoj pojavi. Pojedine kadrovske promjene su evidentne, ali se nisu baš odrazile na najbolji mogući način. Ako je promjena sa muškog na ženski vokal, ne mora baš svaki alt bend sa ženskim vokalom opjevati “Mrazeve”.

Radno Vrijeme je to radilo (radi?) na odličan način i priča sa sličnim popularnim pjesmama sa ženskim vokalom bi mogla stati tu. Mislim da je ispred VHS-a neizvjesna budućnost; odudaraju od ostalih bendova, ali je također istina da to ne koriste na najbolji mogući način. Stvari se daju popraviti vrlo lahko: više autorskog sadržaja i manje lutanja uprazno.

My Pitbull Lucifer je svoj set započeo jako silovito izvedbom meni njihove najdraže pjesme „Magic Box“. Same breakdown dionice u pjesmi su maestralno urađene i mislim da je nemoguće ne osjetiti energiju koju bend ispoljava. I većina seta im se sastojala od pjesama sa njihovog prošlogodišnjeg debitantskog (split) izdanja.

Jako teško je ovu skupinu žanrovski posložiti. Ne lutaju iz pjesme u pjesmu iz bučnog panka u neki doom i stone ili obrnuto, već su kombinirajući te elemente uspjeli stvoriti svoj, unikatni zvuk. MPL je osnovan od strane članova bendova Mighty Zazuum (psihodelični rock) i Bolesno Grinje (grindcore). Uvijek mi je nekako čudno i nadasve fascinirajuće čuti kako se članovi koji dolaze iz skoro pa totalno različitih žanrovskih polja odluče okušati u nečemu novom i taj potez se ispostavi kao pun pogodak.

Daljim tokom setliste su se nizale pjesme „The Pack“ i „Anguish“, koje, koliko sam shvatio, govore o ljubavi i određenom (be)smislu ljudskih veza. „The Shift“ je odlično aranžirana; numera stavlja fokus na gitare i bubnjeve, a vokal odlično ulijeće na odabranim mjestima. „The Gift“, pjesma koja govori o darovima koje većina posjeduje, bio to vid, sluh ili novac, i kako to koristimo (na dobar ili loš način), nosi sve pred sobom sa savršeno odrađenim rifovima i refrenom koji zove na headbanging. Ekipa iz Pule nas je onako, jaranski, za kraj počastila još jednom pjesmom i koncert su završili na žestok način, kako i pristaje odličnim muzičarima.

Ipak, ne mogu se ne osvrnuti na tužan detalj, a to je manjak publike i entuzijazma za ovaj jako kvalitetan bend. Koncert jeste bio održan u četvrtak, ali je isto tako svirka završila nešto prije ponoći. Nema scene ako nema ljudi. Svjedoci smo gladi i željom za dešavanjima u našem gradu po pitanju alternativnog stvaralaštva i onda dođe jedan jako kvalitetan bend, a ne napunimo jedini klub gdje bi takvi muzičari mogli nastupati.

KO: My Pitbull Lucifer, VHS | KAD: 21.9.2023. | GDJE: Klub AG

Hvala na čitanju! ISK testira nove načine komunikacije sa publikom, oslobođene algoritama društvenih mreža. 

Budi dio zajednice koja njeguje rock'n'roll i srodne subkulture!

PRIDRUŽI NAM SE NA ISK DISCORDU! 

Primaj garantovano svaku ISK objavu putem ISK kanala na popularnim aplikacijama!

ISK VIBER

ISK WHATSAPP

ISK TELEGRAM

Vedad Kobiljak
Vedad Kobiljakhttps://www.izvansvakekontrole.com
Čovjek od pisane riječi, Vedad je gejmer, predavač i nastavnik sa istančanim sluhom za metal, rock i epsku fantastiku.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI

Skip to content