Nemesis – The War Is On: Šta će ti muda kad imaš jajnike i po?

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Beogradske metalke Nemesis izazvale su moju pažnju nakon što sam svjedočio njihovom nastupu u sklopu Underground metal festa prošle subote u Sarajevu. Iako sam došao zbog Quasarborna, pet cura predvođenih harizmatičnom Sanjom Drčom koja je neizmjerno podsjetila na Angelu Gossow, kupile su naklonost publike zahvaljujući žestokom, srčanom nastupu. Zato je velika žalost što nisu mogle demonstrirati punu moć u prvom dijelu svog nastupa zbog užasnog miksa ton-majstora Undergrounda.

Nemesis su u Sarajevu predstavile svoje debitantsko izdanje “The War Is On”, objavljeno u režiji Grom Recordsa u februaru 2020. godine. To je prvo cjelovečernje izdanje grupe, nakon EP-ja iz 2020. godine. No grupa nije nova, što se da osjetiti, kako na albumu, tako i za vrijeme živog nastupa – nauljena mašina brunda kao nezaustavljivi tenk čije gusjenice mrve lobanje palih protivnika.

Deset pjesama našlo se na “The War Is On”. Žanrovski, nema pretjeranih izenađenja – ono kako se Nemesis predstavlja, tako i zvuči, iako lično na albumu čujem više momenata koji me podsjećaju na kasnu fazu Carcassa nego na Arch Enemy (doduše, to je donekle i normalno jer sam premalo vremena uložio u slušanje Arch Enemyja).

Međutim, postoji velika razliku u odnosu na druge all-female bendove koje sam imao priliku slušati. Nažalost, u 99% slučajeva, ženskim sastavima koje sam slušao je uvijek falilo nešto, agresivnosti, brzine, pa čak i groovea. Pjesme prezentovane na “The War Is On” su rezultat savršenog sklada u bendu: Selena Simić na bubnju demonstrira abnormalnu preciznost, ali i agresivnost, lansirajući grupu s vremena na vrijeme u domenu agresivnog thrasha, ali i boltthrowerovskog deatha korištenjem duple bas pedale, dok je Biljana Sovilj prati na bas gitari i krpi sve rupe u donjim frekvencijama. Možda je Biljana trebala u miksu biti malo naglašenija, ali to je definitivno stvar ukusa, odnosno moje naklonosti ka instrumentu. Tandem Aleksandre Petrović i Tijane Milivojević je ništa manje doli fantastičan, sa dovoljno teških riffova koji prirodno izazivaju na headbanganje. Na to sve savršeno liježe prijeteći glas Sanje Drče, čiji intenzitet ne opada ni u jednom trenutku jer joj uloga frontmenke savršeno pristaje.

Produkcija albuma snimljenog u Citadela Studiosu u Beogradu je taman za ovakvo izdanje – instrumenti imaju dovoljno prostora da dišu, a vrijedi naglasiti da živost izdanju daje zvuk bubnja koji nije ni suhonjav ni digitalan, što me najčešće odbija od metal izdanja posljednjih nekoliko godina pored mog prirodnog otklona od žanra.

Jedina zamjerka koju imam na izdanje su poprilično stereotipni tekstovi koji otpjevani na engleskom zvuče još generičnije; bilo bi divno da se Nemesis odlučio da otpjeva koju i na našem – teško da bi izgubili išta od šarma i šansi da sviraju na internacionalnim festivalima.

“The War Is On” – uhu ugodan, brz i agresivan, zabavan album koji teško da će postati klasik, ali nikada neće zasmetati. U ovim godinama, teško da mogu tražiti išta više. Solidna čvrka za cure!

Nemesis – The War Is On / 2020 / Grom Records

Hvala na čitanju! ISK testira nove načine komunikacije sa publikom, oslobođene algoritama društvenih mreža. 

Budi dio zajednice koja njeguje rock'n'roll i srodne subkulture!

PRIDRUŽI NAM SE NA ISK DISCORDU! 

Primaj garantovano svaku ISK objavu putem ISK kanala na popularnim aplikacijama!

ISK VIBER

ISK WHATSAPP

ISK TELEGRAM

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI

Skip to content