Nakon pet godina pauze, konačno je stigao novi album rodonačelnika industrial metal muzike koji su na zadnjih par albuma duboko zagazili u thrash metal vode, što lirički, što muzički. Interesantno kako je bend tokom svoje historije prošao mnoge faze, od početničkih synthpop i EBM, pa do ovih novijih žestokih industrial/thrash albuma. Prije preslušavanje novog, prisjetio sam kako su to zvučali prethodni albumi. “Relapse” nastavlja tačno tamo gdje su stali sa “The Last Sucker”; interesantan je, i za Minstry poprilično neobičan, omot albuma, koji bi više pristajao bendovima tipa Tankard.

Tri prethodna albuma su imali zajedničku materiju: kritiku tadašnjeg američkog društva na čelu sa svima omraženim Georgeom Bushom i thrash riffove praćene industrial ritmovima. Inače mi se na vrh glave popelo masovno trendi pljuvanje po spomenutom bivšem predsjedniku, ali to u Ministry izvedbi uvijek zvuči odlično, naročito sampleovi. A šta sad kada više nema Busha?

Prva stvar “Ghouldiggers” mi je prozujala nezapaženo, ali zato me sljedeća “Double Tap” natjerala na ponovna slušanja, tri puta zaredom! To je pjesma u kojoj Ministry pokazuje zašto je svih ovih godina na samom tronu industrial metal muzike. Izrazito brzi thrash riffovi, industrial ritam sa duplom papom, upadi klavijatura koje u ovoj pjesmi pružaju čari istočnjačkih melodija (i ranije su radili sličan fazon na pjesmi “Hizbollah”). I da, vraški odlična solaža!

Ono što mi se najviše svidjelo na ovom izdanju je zasigurno – produkcija! Baš onakva kakva treba da bude za ovu vrstu muzike; hladnokrvna, sa odličnim zvukom bubnja, kvalitetno procesuiranim vokalima, režućim riffovima i odlično ubačenim sampleovima koji pjesme zaokružuju u jednu cjelinu.

Ministry su poznati i po mnoštvu obrada, uglavnom rock’n’roll hitova. Za ovaj album su se odlučili za obradu dobro poznate crossover pjesme “United Forces” legendarnog S.O.D.-ja! Obrada je odlično ispala!

Pročitaj i ovo:  Žulj - Resetiraj civilizaciju: brzo, žestoko, dobro!

“99% Percenters” je izabrana za prvi singl i pjesma je dosta catchy, refren ulazi u uho na prvo slušanje, ali nešto mi tu fali. Fali dobro poznate žestine i brzine. Ova pjesma dođe kao mali predah od žestine albuma

Ostatak albuma je tako-tako. Ima dosta sporina, ima pjevnih rokerskih refrena (“Get Out ‘N Vote”), Fear Factory atmosfere (“Bloodlust”)… Ono što je sigurno je da se sa ovim povratničkim albumom Ministry vraća u igru, ali ne na velika vrata. Ovo nije novi “Rio Grande Blood”, ali daleko od toga da je loš album. Nazovimo ga zlatnim prosjekom.

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Ministry
Ime izdanja: Relapse
Izdavač: 13th Planet Records
Godina izdanja: 2012
Website benda: http://www.ministrysound.org