Ministry – Relapse

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Nakon pet godina pauze, konačno je stigao novi album rodonačelnika industrial metal muzike koji su na zadnjih par albuma duboko zagazili u thrash metal vode, što lirički, što muzički. Interesantno kako je bend tokom svoje historije prošao mnoge faze, od početničkih synthpop i EBM, pa do ovih novijih žestokih industrial/thrash albuma. Prije preslušavanje novog, prisjetio sam kako su to zvučali prethodni albumi. “Relapse” nastavlja tačno tamo gdje su stali sa “The Last Sucker”; interesantan je, i za Minstry poprilično neobičan, omot albuma, koji bi više pristajao bendovima tipa Tankard.

Tri prethodna albuma su imali zajedničku materiju: kritiku tadašnjeg američkog društva na čelu sa svima omraženim Georgeom Bushom i thrash riffove praćene industrial ritmovima. Inače mi se na vrh glave popelo masovno trendi pljuvanje po spomenutom bivšem predsjedniku, ali to u Ministry izvedbi uvijek zvuči odlično, naročito sampleovi. A šta sad kada više nema Busha?

Prva stvar “Ghouldiggers” mi je prozujala nezapaženo, ali zato me sljedeća “Double Tap” natjerala na ponovna slušanja, tri puta zaredom! To je pjesma u kojoj Ministry pokazuje zašto je svih ovih godina na samom tronu industrial metal muzike. Izrazito brzi thrash riffovi, industrial ritam sa duplom papom, upadi klavijatura koje u ovoj pjesmi pružaju čari istočnjačkih melodija (i ranije su radili sličan fazon na pjesmi “Hizbollah”). I da, vraški odlična solaža!

Ono što mi se najviše svidjelo na ovom izdanju je zasigurno – produkcija! Baš onakva kakva treba da bude za ovu vrstu muzike; hladnokrvna, sa odličnim zvukom bubnja, kvalitetno procesuiranim vokalima, režućim riffovima i odlično ubačenim sampleovima koji pjesme zaokružuju u jednu cjelinu.

Ministry su poznati i po mnoštvu obrada, uglavnom rock’n’roll hitova. Za ovaj album su se odlučili za obradu dobro poznate crossover pjesme “United Forces” legendarnog S.O.D.-ja! Obrada je odlično ispala!

Pročitaj i ovo:  SAWA Fest 2022, drugi dan: Vječna vatra punka!

“99% Percenters” je izabrana za prvi singl i pjesma je dosta catchy, refren ulazi u uho na prvo slušanje, ali nešto mi tu fali. Fali dobro poznate žestine i brzine. Ova pjesma dođe kao mali predah od žestine albuma

Ostatak albuma je tako-tako. Ima dosta sporina, ima pjevnih rokerskih refrena (“Get Out ‘N Vote”), Fear Factory atmosfere (“Bloodlust”)… Ono što je sigurno je da se sa ovim povratničkim albumom Ministry vraća u igru, ali ne na velika vrata. Ovo nije novi “Rio Grande Blood”, ali daleko od toga da je loš album. Nazovimo ga zlatnim prosjekom.

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Ministry
Ime izdanja: Relapse
Izdavač: 13th Planet Records
Godina izdanja: 2012
Website benda: http://www.ministrysound.org

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

Prethodni članak
Naredni članak

SLIČNI ČLANCI

Translate »