Marinaleda: Živost i uspješnost makedonskog undergrounda

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Nekih deset godina unazad, pa sigurno aktivno do 2017. godine, u memoriji mog telefona su uvijek bili albumi (sjeverno)makedonskih bendova. Ne mislim tu na Leb i sol i starije makedonske bendove poput Mizara i Padota na Vizantiju, već na malo drugačiji zvuk, prvenstveno na bendove Superhiks, Noviot Pochetok, Bernay’s Propaganda i Xaxaxa.

Nakon slušanja albuma benda The Ooz, otkrivam bend Marinaleda i njihov EP, objavljen prvih dana (n)ove godine. Već uvodna pjesme “Ne sum toj” me vraća na zvuk Bernay’s Propagande, pa čak i više na zvuk Xaxaxa. Recept je veoma sličan: makedonski jezik i melodični (post)punk. To je možda i više izraženo u ovoj pjesmi.

Već na drugoj pjesmi, tematika je ozbiljnija, jer pjesma govori o propadanju. Muzički izražaj prati temu teksta, pa je samim tim drugačiji i teži u odnosu na prvu pjesmu. Ova pjesma je možda i najkompletnija na ovom EP-u jer je nakon odličnog bridgea bubnjara i bas gitare na kraj uleti melanholična, skoro pozadinska gitarska solaža.

Kraj druge pjesme sa tihom solažom se super uklopio u posljednju pjesmu EP-ja. “Revanš” nas također dočekuje sa melodičnom gitarom i distorziranim basom u pozadini. Nekih pola minute poslije, distorzirani bas dominira zvukom, ipak ostavljajući prostora ostalim instrumentima i vokalima.

Recept ovog kratkog izdanja je već poznat, ali kako nam poručuje neka reklama – dobru kombinaciju ne valja mijenjati. Ovaj makedonski recept u čijem su sastavu odlična produkcija, jasni vokali, dionice instrumenata na mjestu, nije znan samo meni ili  Makedoniji, već je i globalno uspješan. Dokaz toga je ogroman broj svirki, koncerata i turneja makedonskih bendova. Ove tri pjesme, gdje svaka traje nešto više od dvije minute, predstavljaju dodatni plus u knjizi uspješnosti i živosti makedonskog undergrounda. I neka nastave tako, dokle može i koliko može.

Pročitaj i ovo:  10+ najboljih izdanja 2023. godine (Minel Abaz)

Ovaj tekst posvećujem nedavno preminulom prijatelju Faruku Rešidbegoviću, velikom fanu već spomenutih bendova Bernay’s Propaganda i Xaxaxa. Znam da bi mu se i ovaj EP svidio. Neka mu je pokoj duši i laka zemlja.

Minel Abaz
Minel Abaz
Bubnjar nekoliko sarajevskih punk grupa. Istaknuti antifašista i mislilac.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

Napiši svoje mišljenje

SLIČNI ČLANCI

Skip to content