Marasmus – Mountains of Dead

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Navukoh se kao majmun na ime albuma ovog američkog benda, očekujući neki žestok hommage Lovecraftu kroz neku formu ritualno/okultnog rocka ili stare škole jezivog death metal. Kad ne lezi vraže, ni jedno ni drugo.

Marasmus je noviji američki bend koji svira brutalni death metal sa tehničkom podlogom ili kako se već taj žanr u današnjim novinarskim kuloarima naziva. “Mountains of Dead” je njihovo debitatnsko ostvarenje. Pošto sam ja kao novinar osoba od riječi i recenziram svako izdanje koje mi dođe pod ruku / u uho, napisat ću još nekoliko riječi o albumu ovih Amerikanaca.

Počinje veoma čudno, pa me i sam intro kojeg čine zvukovi raspadanja leša (muhe koje vam kruže u glavi pogotovo se dobro čuju ako stavite slušalice) i neka vrsta crkvenog pojanja natjerao da pomislim da je ovo zaista veoma povezano sa Lovecraftom i horrorom. Međutim, čim počne druga pjesma “Modes of Vitriol”, tačno znate na čijem ste terenu.

Bubnjevi su odsvirani hirurški precizno, trigerisani su i ko voli tu vrstu zvuka, nikakve zamjerke neće naći. Gitara prati savršeno cijelu priču koju počinju bubnjevi, a i vokal nije Bog zna kakvo iznenađenje. Meni se svidjelo što nije predubok, čak možeš razumjeti određene dijelove teksta.

Cijeli album je odsviran u ogromnoj brzini kakva priliči bendovima koji sviraju ovu vrstu muzike, ali ima tu i tamo onoga što se danas naziva breakdown (ili je to slam, nisam siguran).

Ovaj ubogi recenzent donekle je ispunio svoju misiju. Spomenuo sam Marasmus, spomenuo sam “Mountains of Dead”, napisao sam najosnovniju recenziju i dao vam barem kakav-takav uvid u njihovo debitantsko ostvarenje. Na vama je da ih čekirate ako volite brutalu.

COVER ART:

Pročitaj i ovo:  Plazm, Smrdljivi Martini i Prater: Razbijanje monotonije i drugih očekivanja

INFO:

Ime benda: Marasmus
Ime izdanja: Mountains of Dead
Izdavač: Disgorge Media
Godina izdanja: 2012
Website benda: http://www.facebook.com/MarasmusKCDM

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI