Madball – Infiltrate The System

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Prošle su dvije godine i kusur dana od moje recenzije Madballovog albuma ”Legacy”. Taj album mi se i dan-danas vrti bespoštedno u playeru, i i dalje smatram tačnim sve ono što sam napisao u recenziji. Ipak, od tog albuma, više sam pažnje obratio na HC, čitavu folozofiju žanra i, ponajviše, na New Yorški zvuk.

Madball se vratio sa novim albumom ove godine, i sad, ne bi valjalo da tražim dlaku u jajetu, pa je i neću tražiti. Stariji fanovi Madballa su najvjerovatnije stali na albumima ”Demonstrating My Style” i ”Set It Off”, noviji fanovi u koje spadam i ja (naravno, čuo sam ja prije ”Legacyija” stvarke iz čitave Madballove diskografije, ali nikad nisam slušao cijele albume) karijeru su najvjerovatnije počeli sa albumom iz 2005. godine kojeg sam recenzirao prije dvije godine.

”Infiltrate the System” je nastavak ”Legacyija”, ali sa dosta promjena, koje meni baš i nisu onako totalno sjele. Ovaj put album je dosta politički obojen, i apsolutno žešći od prethodnika, čak se usudim primjetiti da se Madball pomalo i metalizirao na ovom albumu, što je po meni najveća boljka ovog djela. Ipak, ne sudimo knjigu po prve tri pročitane stranice. Ovo je i dalje Madball sa beskompromisnom NYHC pričom.

Stari zvuk Madballa se ne može vratiti. Novi je tu i sad ne trebamo plakati nego trebamo da vidimo šta možemo izvući iz svega toga. Mislim da je Madball najviše ciljao na novu generaciju HC publike kojima će ovaj album biti spona sa Madballovom prošlošću, te će poslije njega najvjerovatnije htjeti čuti i ostatak diskografije, što je po meni jedna jako dobra stvar. Produkcijski, album je sjajan, ali se meni ipak više sviđa produkcija sa ”Legacyija”. Jednostavno, dosta krivice spada i na aranžmane pjesama, koji su mi nekako ravni, nema onih slatkih breakdowna, koji vas jednostavno tjeraju da skačete. Ovo je album za agresivno šutanje. Ako se breakovi pojave, teški su, užasno teški, puno više u stilu break dijelova sa zadnjih albuma Sick Of It All-a i Agnostic Fronta.

Pročitaj i ovo:  Wasted - Modern Lie: Finski pank istine

Pjevljivi refreni su još uvijek tu, a nastavlja se i prepucavanje sa Chokom iz Slapshota, konkretno na pjesmi ”No Escape”.

Da zaključim, jer se stvarno bojim da pišem o novom albumu sada kad je ovako neravnopravno sukobljen sa njihovim prethodnim albumom koji vrtim bjesomučno zadnje dvije godine – odličan novi album, materijal za regrutaciju novih hordi obožavatelja benda, ali meni lično lošiji od ”Legacyija”. Ništa lično. Najbolje bi bilo da poslušate i sami donesete odluku.

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Madball
Ime albuma: Infiltrate The System
Izdavač: I Scream Records
Godina izdanja: 2007
Website benda: www.madballnyhc.com
Recenzent: Sharan

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI