Laser Medo i Cyrax, zanimljivost i odsutnost

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

cyrax, laser medo
Premijerni nastup grupe Laser Medo (foto: Vedad Kobiljak)

Devetog februara u Klubu AG održan je koncert talijanskog Cyraxa, a premijerni nastup imao je i sarajevski bend Laser Medo. Bez obzira na neozbiljnost imena, Laser Medo je uklonio sve sumnje u vezi žanra koji sviraju svojim izlaskom na binu, te set otvorio teškim metalom kaljenim na probama. Trio koji čine basista, gitarista i bubnjar je pokazao pozamašno heavy umijeće i ispostavio autorski set prošaran sa nekoliko obrada. Jedna je  bila Metallicina „Creeping Death” koja jednostavno bez dodatne gitare nije zvučala žestoko koliko treba biti. Pouka priče? Nema potrebe naguravati na listu nešto što nije dio dobro složene slagalice.

Što se tiče ostalih pjesama, momci su isprašili i u toku njihovog nastupa sam osjetio uzavrelu krv, mladalački naboj i neki osebujan stav kojim su dali do znanja da su jedva dočekali da izađu na scenu i demonstriraju ono na čemu su radili iza kulisa. Za prvi nastup odlično, valja raditi na sitnim greškama.

Kako sam prije nastupa preslušao dobar dio Cyraxove diskografije, putem digitalnih izdanja me nisu kupili, ali sam sebi rekao da ne bi bio prvi put da me neki bend oduševi svojim živim nastupom. Važno je adresirati nastavak ružne prakse; nažalost, kada je Laser Medo završio svoj set, većina publike iz prvih redova se izgubila, a neki se i nisu vratili kada je Cyrax počeo svirati.

Kada su Talijani izašli na scenu, atmosfera je postala… čudna. Svi članovi osim vokala su stajali mirno i odsutno čitavih 5 minuta dok je svirao uvod u pjesmu, i takve višeminutne pauze su se dešavale kroz cijeli set. Da Cyrax čini jedan, eventualno dva člana, pa da nemaju mogućnost da odsviraju sve, bilo bi mi jasno – ovako je jednostavno lijeno.

Pročitaj i ovo:  ISK Top 10: Najbolja izdanja 2023. godine (Đorđe Ilić)
cyrax, laser medo
Pauze na koncertu Cyraxa su bile čudne (foto: Vedad Kobiljak)

Cyraxov progresivni pristup muzici donosi kompleksne aranžmane, tehnički zahtjevne dionice i eksperimentalne elemente, ali ono publike što je ostalo djelovalo je donekle zbunjeno ili čak nezainteresirano. Činjenica je da je progresivni metal svojevrstan izazov za uši šire narodne mase, te je potrebno vrijeme i priprema kako bi se u potpunosti uhvatila njegova kompleksnost i dubina, ali i muzičari moraju optimizirati svoje numere za žive nastupe i prilagoditi aranžmane.

Suma sumarum, večer je obilježio Laser Medo ponudivši dovoljno metala za sve. Cyrax, iako inovativan, protraćio je potencijal za osvajanje naklonosti publike zbog čudnih pauza i konzistentnosti u nastupu koju nisu pokazali oni, ali jeste Laser Medo.

KO: Cyrax, Laser Medo | KAD: 9.2.2024. | GDJE: Klub AG, Sarajevo

Vedad Kobiljak
Vedad Kobiljakhttps://www.izvansvakekontrole.com
Čovjek od pisane riječi, Vedad je gejmer, predavač i nastavnik sa istančanim sluhom za metal, rock i epsku fantastiku.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

Napiši svoje mišljenje

SLIČNI ČLANCI

Skip to content