KRV – Ponor

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Kad sam čuo da sarajevski black metal bend KRV izdaje treći album na ploči, nisam mogao vjerovati. Ustvari, pogrešno sam formulisao svoje zaprepaštenje – mogao sam vjerovati, jer je KRV sa dva prethodna albuma pokazala šta sviraju i ko su, a moje ”nevjerovanje” je ustvari oduševljenje činjenicom da ću bend svojih prijatelja imati priliku samo poslušati na radiju, jer kući gramofona nema.

Treći album, jednostavno nazvan ”Ponor”, objavila je njemačka izdavačka kuća NON / Atrum Toringi. Album je izdat u formatu Gatefold LP, ili kako reče jedan moj prijatelj, kad je vidio album, to je u slučaju KRV-i, BLACK METAL SLIKOVNICA. Nevjerovatno dobar dizajn omota, sa svim tekstovima, kao i dosad urađen je u tipičnom KRV stilu (stećci, historija Bosne…znate već), ali meni je barem (ili je to utjecaj ploče, ko bi ga znao) ovo najprofinjeniji dizajn KRV izdanja. Iako sam emotivno vezan za dizajn prvog albuma KRV-i koji se, da vas podsjetimo, zove ”Silna Volja Sreba”, ipak ovaj put – otpuhali su me.

Prije nego što kažem riječ dvije o muzici na ovom albumu, dopustite mi da napomenem da je ova ploča objavljena u 300 primjeraka i da je najbolji način da što prije dođete do svog primjerka slanje maila na krvpropaganda@yahoo.com – a kao bonus dobijete i A3 poster KRV-i. Zato, ako patite da uredite svoju sobu, a dosad su vam opcije bile Linkin Park i Nightwish iz Brava, nema brige, kupite ploču i dobijete i poster :) Sada, na muziku.

Muzički laik ima par stvari da kaže – ovo je najpotpuniji album KRV-i dosad. Smjestit ću ga u zlatnu sredinu između prva dva albuma. Dok zadržava onu sjajnu jednostavnost prvog albuma, Ponor u drugu ruku ima podosta složene pjesme koje ipak nisu dosadne jednom ljubitelju sirovog black metala. Nadao sam se ovakvom albumu, i eto čuda, takav album sam i dobio. KRV ne skriva i malo punkeruštine u sebi, koja se najbolje očituje na pjesmi ”Ponor” koja se nalazi na A strani, pa je samim tim ovo meni i najdraža pjesma na albumu.

Moram istaknuti dvije stvari koje su me se posebno dojmile – dionice bubnjara Kurvara i produkcija albuma. Kurvar mi na ovom izdanju zvuči najžešće, i po meni – perfektno lomi bubnjeve za ovakvu vrstu muzike. Čovjek voza kao lud, a kad se prihvati rajd činele, e to je tek ludilo na kvadrat. Njegovo sviranje na ovom albumu definitivno dokazuje da je KURVAR skelet ovog tijela i armatura ovog betona!

Pročitaj i ovo:  Laser Medo i Cyrax, zanimljivost i odsutnost

Produkcija albuma je maestralna, sad više nema šanse da se iko požali ni na jedan aspekt produkcije, pod uslovom da sluša black metal. Gitarama samo SEKUND fali da budu Darkthronovske zujalice, ali su tako genijalno prljave da je to sjajno! Sirovo, ali ipak tako živo, zamislite žilet zvuka, i otprilike to vam je to. Krivo mi je samo što produkcija nikad neće moći zabilježiti istu snagu koju KRV ima kad svira uživo, ali ovo je poprilično prokleto blizu, samo vam trebaju bolji zvučnici.

Atmosfera na albumu je poprilično tamna, a da bi vam to otprilike ilustrirao, morat ću da izdvojim dvije pjesme, iako to ne volim raditi, jer svako ima subjektivnu viziju tame. ”Slava Srebra” je intro koji traje 3 minute. U te tri minute hoće glava da vam pukne, ne zato što je to loše, već naprotiv jer odlično stvara atmosferu koja je nevjerovatno psihodelična i meni lično – haotična i mračna. Zahvalite se gitaristima ovog benda. E, onda ide pjesma za samoubistvo, koja je meni vrh mraka albuma, ne vidiš prst pred nosom – ”Sumrak smrti tvoje”. Spori i teški riffovi vam jednostavno okrenu želudac naopačke. Rekao bih da kupiti ovaj album vrijedi samo zbog pjesme ”Sumrak smrti tvoje” i gore navedene punkerske ”Ponor”.

Na pjesmi ”Bundet Til Masten” gostuje Mannevond iz Koldbranna, i ovaj duet je definitivno nešto najkvalitetnije što sam imao priliku čuti u svijetu metala. Glasovi Bana Krvnika i Mannevonda su koliko slični, toliko i različiti, tako da su nevjerovatno dobro sjeli na traku.

Ah recenzije, jadi moji…Jedva je završih, iskreno, ne volim recenzirati ovako dobre albume jer je apsolutno nemoguće prenijeti sve utiske, ali i ono najvažnije – atmosferu koja je u ovom slučaju dodatno pojačano jer je ovo album na PLOČI. KRV na ploči, ponos i dika bh metala, jedna svijetla zvijezda za koju se nadam da će dugo da sija (ma šta da se nadam, za koju znam da će dugo sijati!). Dižite se i kupite album, blackeri, ovo ne smijete propustiti!!!

COVER ART:

INFO:

Ime benda: KRV
Ime izdanja: Ponor
Izdavač: NON / Atrum Toringi
Godina izdanja: 2008
Website benda: www.krvpropaganda.com

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

Napiši svoje mišljenje

SLIČNI ČLANCI

Skip to content