Kontra je HARDCORE: Konačno, prvi singl sa nadolazećeg albuma je tu!

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

kontra

Kada u Sarajevu (i šire) kažete Kontra, u krugovima obožavatelja alternativnih muzičkih žanrova često ćete izazvati erupciju oduševljenja. Najpopularniji Kontra je Zlatan Hajlovac koji je postigao fantastične uspjehe kao solo umjetnik i član grupe sa tuzlanskim producentom Indigom i MC-jem Frenkiejem iz FM Jama.

No prije nego je Kontra stupio na scenu, prije tačno 20 godina u Sarajevu su se oformile dvije Kontre. Prva je bila drum’n’bass kolektiv, a druga je hardcore bend koji, uprkos DIY statusu, dvadeset godina uživa enormnu popularnost u bh. undergroundu. Član Kontre Slaven Kopčić osnivač je grupe Flatline i BHHC Bookinga, te je njegov rad na underground scene od nemjerljive važnosti za rock’n’roll u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini.

Kontra će napokon uskoro objaviti album, a večeras je predstavljen singl Globalno zatupljivanje. Nakon preslušavanja, teško se oteti dojmu da se NIŠTA nije promijenilo – Kontra je i dalje angažovan, iskren hardcore bend koji fantastično balansira utjecaje njujorške hardcore škole i bosanskohercegovačke realnosti. Na liričkom videu Kontra nije zaboravila prisjetiti se prijatelja i nekadašnjeg člana Zlatka Moldovana koji je preminuo prošle godine.

Novi logotip benda radio je Davor Vidović, a Kontra sada ima i oficijelnu Facebook stranicu. Kontru danas čine Muris Kuloglija (vokal), Vedad Voloder (bas gitara), Slaven Kopčić (gitara) i Damir Zirojević (bubnjevi).

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI