Jon Schaffer (Iced Earth) na optuženičkoj klupi

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

jon schaffer
Foto: FBI

Šestog januara 2022. godine navršit će se godina dana od puča na Capitol Hill, nakon što su pristaše Donalda Trumpa izazvale nasilne demonstracije nezadovoljne pobjedom Joea Bidena na američkim izborima. Mnogi ljubitelji heavy metala neugodno su se iznenadili kada su na prvoj liniji vidjeli gitaristu i osnivača grupe Iced Eartha, Jona Schaffera.

Schaffer je naknadno uhapšen i prva je od 400 osoba koja je priznala krivicu. Schaffer je priznao krivicu po dvije od šest tačaka optužnice. Pušten je na slobodu, a od novembra sarađuje sa vlastima kako bi rasvijetlio ovaj slučaj.

Posljednja u nizu vijesti govori da se Jon Schaffer našao na optuženičkoj klupi zajedno sa još 30 članova desničarskih i rasističkih grupacija The Oath Keepers i Proud Boys. Karl Racine, glavni tužilac Distrikta Kolumbija, optužuje Schaffera i ostale za “urotu zbog teroriziranja Distrikta” i traži da snose odgovornost za “milione dolara koje su predstavnici vlasti potrošili na slanje policijskih službenika Metripolitan PD-a na Capitol Hill”.

Racine nije naveo koji je traženi iznos, ali je spomenuto da će težiti “maksimalnim novčanim kaznama”.

Schafferov izlet u političke vode će ga navjerovatnije dugoročno koštati muzičke karijere – izdavačka kuća Century Media je odustala od njegovih grupa, matični Iced Earth su napustili svi članovi osim Brenta Smedleya (ako je suditi po podacima na stranici Metallum), a projekt Demons & Wizards napustio je i drugi član, Hansi Kürsch iz Blind Guardiana.

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI