Japanische Kampfhörspiele – Bilder Fressen Strom

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Japanische Kampfhörspiele. Ljubiteljima poznati i kao JaKa. U prevodu japanska bojna radijska drama. Kad se prevede ne zvuči ni upola tako genijalno kao na njemačkom. Ali nomina sunt odiosa, tj. nije važno često šta piše na etiketi, već šta se krije u tetrapaku. U ovom slučaju ime Japanische Kampfhörspiele služi kao garant za izvrsnu mješavinu Grindcore-a, hardcore punka i tu i tamo upliva Death Metala, ali ako se malo bolje posluša, JaKa se ne boji sve živo ubaciti u svoje pjesme, jer na kraju krajeva krajniji ishod samo može da bude muzikalno razaranje prve klase. Ukratko – kada kupujete JaKa, dobivate JaKa.

Već sam se 2006. upoznao sa ovim meni dragim bendom. Poslušao sam njihovu kompilaciju ‘Früher War Auch Nicht Alles Gut’ (u prevodu ”Ni prije nije sve bilo dobro”) koja me bacila u delirij svojom atmosferom. Bend je želio da izda Best Of album sa ranije izdatim pjesmama u originalnom zvuku, bez dorađenih i uljepšanih melodija. I po meni to je bilo savršeno tako. Ja sam istog maha, nakon samo 3 slušanja postao vječiti obožavatelj i dosad nisam bio razočaran. Sljedeće službeno izdanje je izašlo 2007. u obliku albuma “Rauchen und Yoga” (“Pušenje i joga”) koji nije razočarao ni sekunde, već pokazao bend puno žešćim, nemilosrdnijim i bržim, iako sam sumnjao da je to moguće. Pjesme su bukvalno hitovi, a za pjesmu “Verrat Am Metal” (“Izdaja Metala”) su snimili predobar spot koji pokazuje bend koji ne shvata isuviše ozbiljno sve one standardne metal kriterije i koji snima spot u dnevnom boravku i kuhinji. Bend vodi politiku “zabava i onda još više zabave”. Pošto se radi o izvrsnim muzičarima, ne može se im se ništa osporiti. Također svi tekstovi su na njemačkom jeziku, što daje originalnu notu bendu koji ionako fura svoje i ne mari za tuđa mišljenja. Ono za čime mare jeste pak da prikažu cijelo ljudsko društvo kao jadnu masu koja samo kopira jedna druge, vara jedna druge, ždere, pije i razmnožava se, i onda opet drugima govori kako da se ponašaju. Ako je išta pravi znak grindcore-a, onda je to kritika društva. A JaKa to radi savršeno.

Pročitaj i ovo:  Flogging Molly u Varšavi: Svjetlija strana života

Ali sve je to bilo ništa u usporedbi sa onim što je dočekalo svijet 2010. godine – po mojoj procjeni album godine, ukoliko Šaban Šaulić ne izda turbo necro death gore punk album na kojem gostuje Rade Šerbedžija. U tom slučaju bih morao ponovo razmatrat svoju ocjenu. Ali kako stvari stoje, ovaj album bi mogao ući u moj Top 10 svih vremena. album je još luđi, još brži, još više groovy, još gotivniji, još zabavniji, sve, sve, sve puta dvadeset i devet. Ne vidim smisao u objašnjavanju zašto se ovaj album mora poslušat pod svaku cijenu. A onda i ostatak JaKa diskografije, jer sve što su ikad izdali je remek djelo vrijedno pomena. Ljudi su izdali kompalicijski CD sa obradama Deatha, A-Ha (da, onaj lik što pjeva ko da je treba, i znaju samo jednu pjesmu svirati), The Exploited. Samo oni su dovoljno smjeli da izdaju album koji se sastoji iz prethodno neiskorištenih riffova i melodija, a na kao bonus pjesmu stave spoj svih tih ritmova, gdje cijeli album traje jedva 19 minuta. Plus 19 minuta “bonus” pjesme. Previše odlični da bi bili samo grindcore, hc punk ili death metal, oni su najbolje od svega toga. Oni su JaKa, a vi ako imate imalo ukusa, otići ćete na njihov majspejs i raznijet svoje uši!

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Japanische Kampfhörspiele
Ime albuma: Bilder Fressen Strom
Izdavač: Unundeux
Godina izdanja: 2010.
Website: www.japanischekampfhoerspiele.de

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

1 komentar

SLIČNI ČLANCI

%d bloggers like this: