Intervju: Branislav (BANE)

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Američka izdavačka kuća Abyss Records će sedmog novembra izdati drugi album srbijanske death / black mašine BANE jednostavno nazvan “The Acausal Fire”. Bend je početkom oktobra održao svoje oproštajne koncerte u Tuzli, Sarajevu i Beogradu, a onda je otišao na počinak. Srećom, nije vječni, ali će potrajati dok se Branislav, osnivač benda ne smjesti u Kanadi. Kratki, ali slatki intervju trebao je biti objavljen prije oproštajnih koncerata, ali šta ćete… odgovore nismo dobili na vrijeme. 

Ne zaboravite, trenutno se “The Acausal Fire” može naručiti po ultra-jeftinoj cijeni od pet dolara jer je na snazi Halloween popust Abyss Recordsa. Navalite!

Pozdrav, Branislave! Unaprijed se želim zahvaliti na odvojenom vremenu, naročito sada kada se spremate za oproštajne koncerte. Nedavno ste održali mini turneju u Bugarskoj gdje ste, između ostalog, predstavili novi album. Kako su prošli nastupi? U kojim gradovima ste predstavili “The Acausal Fire“? Publika zadovoljna?

U Bugarskoj je uvijek veliko zadovoljstvo svirati. Bili smo u Sofiji, Varni i Burgasu – zaista, sva tri koncerta su fantastično prošla i mislim da je publika jednako zadovoljna kao i sam bend.

Bosna i Hercegovina je već imala priliku čuti vas ove godine tokom trećeg izdanja Sarajevo Metal Festa. Neposredno pred taj nastup priružio vam se bubnjar Marko Gačnik iz bendova Festival of Mutilation, After Oblivion i Forensic Clinic. Kako je došlo do te saradnje? Koliko mu je bilo teško (ili lako) sustići vas?

Goran [Salković], predstavnik SMF Promotionsa nas je zvao da sviramo, ali tada nismo imali bubnjara. Onda je on predložio da pita svog prijatelja Marka, i čovek je pristao da odsvira taj koncert. Mi smo se jednostavno, što se kaže skontali na prvu, i onda je samo logično bilo da nastavimo saradnju. Inače, Marko je sigurno najbolji extreme metal bubnjar na Balkanu, to odgovorno tvrdim, tako da nismo imali neke poteškoće da zategnemo sve.

Koliko je bilo teško održati tu saradnju, s obzirom da Marko živi u Sarajevu?

Budući da nismo u mogućnosti da imamo probe na jednom mjestu i zajedno kao većina bendova, svi smo ovo ozbiljno shvatili i vježbali pojedinačno, tako da je to bilo rješenje.

Da li ste bili zadovoljni odzivom publike na Sarajevo Metal Festu 2012? Kakva su očekivanja povodom predstojećih svirki u Tuzli i Sarajevu?

Generalno smo uvijek bili oduševljeni Sarajevom, tako da ne sumnjam da će tamo uvijek biti sjajno.

U Tuzli će bend Mefistofeles nastupiti kao bend podrške, a u Sarajevu bihaćki death/grind bend Duat. Da li ste već upoznati sa ovim bendovima?

Sa Duatom smo već dijelili binu i zaista mogu pohvaliti bend i reći da su ultra ekstremni, dok sam za Mefistofeles samo čuo, ali nikad nisam slušao njihove radove.

Da se vratimo na “The Acausal Fire”, BANEov drugi album. Hoćeš li nam objasniti značenje naziva?

Crni plamen, ono što samo neki pojedinci imaju u sebi i uspiju održati.

Možete li nas upoznati sa detaljima rada na novom albumu? Gdje je “The Acausal Fire” sniman, kada, koliko dugo je trajao proces snimanja, ko je producirao album…?

Album je sniman u studiju Hellsound u Češkoj , a producent je sjajni muzičar i moj dugogodišnji prijatelj Honza Kapak iz benda Avenger. Čitav proces je trajao oko desetak dana.

Na albumu gostuju i Nocturnal (Shadowdream/Ancient Sorrow) koji je gostovao i na “Chaos, Darkness and Emptiness”, Butcher (Avanger), Patrik (Anachronaeon/Eyecult)… Kako je došlo do ovih saradnji?

To su sve prijatelji sa kojima volim da sarađujem u svakom pogledu. Također sam i fan njihove muzike, tako da je saradnja sa svima njima došla prirodnim putem, bez ikakvih natezanja.

Ko se pobrinuo za izgled omota? Krije li se neka simbolika iza njega?

Abomination Imagery. Momak inače iz Indonezije, sjajan čovjek, mnogo talentovan. Mislim da je sam artwork dovoljno jasan. Ko je shvatio poentu, shvatio je.

Čuli smo i da slijedi pauza u radu Banea. Koliko dugo će ta pauza trajati? O čemu je zapravo riječ?

Nemam predstavu koliko će pauza trajati, no vrijeme će pokazati. Stvar je u tome što idem u Kanadu. Selim se tamo zbog svog privatnog života.

Šta se od Banea može očekivati u narednom periodu?

Ništa konkretno, vidjet ćemo…

Hvala na vremenu. Sve najbolje Baneu u budućnosti…

Hvala najljepše.

Hvala na čitanju! ISK testira nove načine komunikacije sa publikom, oslobođene algoritama društvenih mreža. 

Budi dio zajednice koja njeguje rock'n'roll i srodne subkulture!

PRIDRUŽI NAM SE NA ISK DISCORDU! 

Primaj garantovano svaku ISK objavu putem ISK kanala na popularnim aplikacijama!

ISK VIBER

ISK WHATSAPP

ISK TELEGRAM

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI

Skip to content