Head:Stoned – I Am All

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Bez obzira što godine prolaze i što me moj muzički ukus odvaja od metala, a sve više tjera ka punku i rock’n’rollu, oduvijek sam bio, jesam i bit ću ljubitelj thrash metala. Međutim, moja definicija dobrog thrasha se mijenja iz godine u godinu. Iako sam na samim počecima volio udarački, prljav thrash, na samoj granici sa black metalom (Sarcofago, bejbe), i volim ga dan-danas, ipak ću u ovom trenutku više posegnuti za bendovima koji vole melodiju, vole da eksperimentišu sa akustičnim dionicama, pjevaju.

Da sam Head:Stoned čuo u svojim tinejdžerskim godinama, album bi bio pljunut i zabačen u neki ćošak iz kojeg nema povratka, no njihov “I Am All” stiže posred mojih dvadesetih, kada tragam za nekim drugim muzičkim izrazima i kada me interesuju različite stvari.

Ovaj portugalski bend postoji od 2006. godine, a petorka na svom debi albumu donosi thrash metal sa jako naglašenim progresivnim dionicama koje se najbolje očituju kroz solaže. No progresivno ne znači i dosadno, ne znači ni kompleksno, no ne znači i super zanimljivo. Evo kako to zapravo izgleda (zvuči).

Pjesme nisu ni brze, ni spore, imaju dosta dijelova koji su danas poznati kao breakdown, vokal frontmena Vitora Franca je melodičan i zanimljivih uhu. Tu i tamo unese se malo grubljeg pjevanja, ali većina pjevanja je veoma melodična. Ne znam zašto, vuče mi na album “Cuatro” benda Flotsam&Jetsam, što je u mom slučaju ništa doli pohvala.

Kad sam napisao da progresivno ne znači i super zanimljivo, mislio sam na to da album sam od sebe se pretvara nakon treće ili četvrte pjesme u bezobličnu masu, jednostavno, ne znate jeste li slušali prvu, sedmu ili desetu pjesmu. Malo više varijacija na temu ne bi škodilo. Ne zagovaram Meshuggah stil, ali kad ide brejk broj jedan, pa brejk broj dva, pa brejk broj tri, a jedina razlika je u brzini i udaranju fus ili rajd činele, mozak zaboravlja gdje se nalazi.

Pročitaj i ovo:  Najbolja izdanja 2021. godine po izboru Minela Abaza

Melodični thrash metal debi album benda Head:Stoned je solidno ostvarenje, a vrijeme će samo od sebe pokazati koliko je zapravo dovoljno dobar album. Mislim da će ga snaći sudbina sličnih albuma – ljudi će ga ili voljeti ili neće, oni koja ga neće voljeti, neće ga voljeti nikako, a oni koji će ga voljeti će se podijeliti u dvije grupe: povremene slušatelje ili vjerne pratitelje.

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Head:Stoned
Ime izdanja: I Am All
Izdavač: Major Label Industries
Godina izdanja: 2011
Website benda: http://www.myspace.com/headstonedmetal

Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI