Hatespawn – Blasphemous Redeemer

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Imajući veliku sreću da budem jedan od tristo vlasnika Hatespawnovog demo izdanja “Blasphemous Redeemer” iz 2012. godine, nisam mogao odoliti da kada već imam priliku ne recenziram isto. Prije nego se bacimo konkretno na stvar, istom ovom prilikom bez ikakvog pokušaja ublažavanja negativnog indiciranja na tipičnog (bosanskog) death metalca, tvrdim da je Hatespawn jedan od onih bendova koji su živi dokaz da vrhunski death metal ne postoji samo u diskografijama (poštovanih) popularnijih velikana žanra kao što su Immolation, Deicide, Morbid Angel i sličnih, nego se isti provlači kroz tokove svjetske podzemne scene manjih bendova ekstremnog metala.

Okorjelo i radikalno podzemlje ekstremnog žanra stare škole je ostalo vrlo distancirano po pitanju prihvatanja modernijeg utjecaja i tokova muzičko-produkcijskog razvoja ekstremne muzike uopće. Takva činjenica nam stavlja na znanje da onima koji stoje iza takve politike nije stalo do ugovora sa poznatim izdavačima naširoko reklamiranih naziva, te da svoj muzički i subkulturalni izražaj drže u rezervisanom krugu individualaca koje žele imati u redovima svoje publike. No, to nije razlog da se bendovima kao što je Hatespawn uskrati doista zaslužena pažnja zbog kvaliteta. Dobivši vijest od prijatelja u inostranstvu da mi je mukom uspio izmajmunisati jedan od tristo primjeraka novog kasetnog izdanja njemačkog Hatespawna, više desetina puta sam pustio teaser istog i ipak nisam dobio potpuni uvid u to šta da očekujem.

Dobivši kasetu, iste noći sam se bacio na slušanje i prvo što mi se pokazalo kao upečatljivo je izuzetan smisao za aranžman i produkciju pravog death metala. U trenu sam znao da je to jednostavno to, čim sam čuo bubnjeve čija glavna odlika nije bila nadljudska preciznost i odvratna produkcijska sterilnost koja nažalost krasi mnoge današnje bendove, i ne samo u sferi death metala. Na moju radost, činilo mi se da čitavo izdanje kao da se ruga pojavi plastične produkcije i trigerisanih bubnjeva. Definitivno se ne radi o izdanju koje je snimljeno diktafonom postavljenim na sredinu prostorije. Naglasit ću da produkcija uopće nije prljava u onoj mjeri kako ja volim da bude, te da je sve snimljeno i isproducirano tačno onako kako dolikuje kvalitetnom demo izdanju. “Nocturn – The Word That Turns Flesh Into Light”, prva numera opakog naziva ide iza introa “Anno Armageddon” i počinje tupljom death metak rifologijom. Tupo dželjanje od tri ili četiri kruga se stankom pretvara u brži galop u vidu riffa čiji početak biva dodatno izražen naglašavanjem na bubnjevima. Zatim sljeduje ono kratko, delayem nasaftano uh! od strane vokala koji prati svaki udarac od činelu prilikom tog istog naglašavanja. Takve i slične ideje se većinom i provlače kroz ovih dvadeset minuta death metal tame. Ondje gdje je potrebno, redovno se nađe i pokoja previše tipična kraća solaža.

Pročitaj i ovo:  Nakon "pritiska" ISK: Essence of Black objavili album

Ispred svake od četiri numere postoje introi koji neodoljivo podsjećaju na već mnogo puta preslušane finte koje koriste i drugi. To je ili nekakvo šatro mistično zujanje ili zviždeći vjetrovi koji me uvijek podsjete na numeru “Storm of Damnation” sa prvoga albuma Bathoryija. Uzimajući u obzir činjenicu da je danas jako teško, pa možda i nemoguće biti potpuno originalan, zbog sjajnih aranžmana i produkcije Hatespawnu se mogu oprostiti navedeni vidovi inovacijskog nesavršenstva.

Sa sasvim dovoljnom dozom death metal brutalnosti koja je upakovana u nešto grublji način sviranja i tamniju atmosferu, Hatespawn vrlo lako može leći svakome ko voli tipske odluke death metala stare škole i karakteristične duboke growl vokale. Jasna je stvar da većina čitatelja uopće nije zagrijana za kupovinu demo izdanja ovakvih marginalnih bendova, ali je još jasnije to da ta većina nikada neće shvatiti šta sami propuštaju ignorišući umjetnike koji zbog radikalne dosljednosti nemaju ili jednostavno neće da imaju jak publicitet.

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Hatespawn
Ime izdanja: Blasphemous Redeemer
Izdavač: Deathcult Productions
Godina izdanja: 2012
Website benda: http://www.hatespawn.de.tf/

Džafer Bavčić
Džafer Bavčićhttp://www.izvansvakekontrole.com
Džafer, čelična pesnica ISK kolektiva. Ne pristaje na kompromise ni u životu ni u metalu. Upozorenje: ekstremni metal izaziva ekstremna mišljenja, moguće je da vam se neće svidjeti. Upravo zato se nama sviđa!

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

3 KOMENTARI

  1. Ma ako nije Nuklearblast ili Senturi Medija ne interesuje me…

Napiši svoje mišljenje

SLIČNI ČLANCI

Skip to content