Gig Report: Sarajevo Punk Fest: Gužva u 16-ercu, Nema Teorije, Mrtve Mačke, S.P.U.K. @ Underground

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

KO: Gužva u 16-ercu, Nema Teorije, Mrtve Mačke, S.P.U.K.
KAD: 10.10.2012.
GDJE: Klub Underground

Treća noć Sarajevo Punk Festa nije donijela mnogo geografskih, kao ni žanrovskih promjena: i dalje je glavnina noći bila posvećena promociji mladih bosanskohercegovačkih punk snaga, a kao šlag na tortu iz Osijeka su doletili velikani hrvatske punk scene, Gužva u 16-ercu.

Koncert otvara vogošćanski bend S.P.U.K. Kako skraćenica nije tajna, spomenut ćemo da znači Sreća Pojedinca Uspjeh Kolektiva. S.P.U.K. je prvi vogošćanski punk bend i sviraju unazad tri mjeseca. Svirali su samo jednu autorsku pjesmu “Pijan”, kao i gomilu obrada, većinom regionalnih punk imena. Slabo se može validno ocijeniti S.P.U.K. u ovakvim okolnostima; definitivna boljka je manjak autorskog materijala na kojem bend, kako sami kažu, vrijedno radi, ali sama svirka je solidna sa mogućnošću i pod moranjem dodatnog zatezanja.

Vogošćanski S.P.U.K. pozdravio je posjetioce treće noći sarajevskog punk festivala

Nakon S.P.U.K.a na binu se penje bend Mrtve Mačke kojeg čine četiri prijateljice. Namjerno izbjegavam Mrtve Mačke nazvati female punk bendom jer sam u razgovoru sa njima saznao da mrze tu odrednicu, pa ćemo onda reći da su Mrtve Mačke punk bend. I to kakav! Dosad sam čuo dosta negativnih i nekoliko pozitivnih komentara o Mačkama, no ono što je publika imala priliku vidjeti (a sa njima i ja po prvi put) je sjajan sastav, kopile Ramonesa i Runawaysa. Mrtve Mačke nisu mrtve na bini, energične su, pogotovo pjevačica, simpatične, usvirane koliko već mogu biti usvirane osobe koje su se instrumenata prihvatile tek kad su osnovale bend. Jedan od najzanimljivih momenata je kada su basistica i gitaristkinja zamijenile instrumente i nastavile svirati dalje. Apsolutno simpatičan bend gdje simpatičan ne predstavlja omalovažavanje njihovog stvaralaštva, nego stvarnu karakteristiku njihove scenske pojave. Ako preguraju fakultete, momke, djevojke i sve ostale obaveze zajedno i nastave svirati, Mrtve Mačke bi mogle postati nova senzacija, i to ne samo u podzemlju Bosne i Hercegovine. One su punk Powerpuff Girls Sarajevo Punk Festa, ne možete da ih ne volite. Uz svoje pjesme, svirale su i obrade (čuo sam “Judy is a Punk” i “I Turned Into A Martian”). Jedina iskrena zamjerka koju imam na njih, ali generalno i na ostale bendove je činjenica da nemaju pripremljene setliste, te se između pjesama dogovaraju pred publikom šta da sviraju. Lijepo je biti nonšalantan, ali ne toliko. Ali eto, kritika je upućena, pa sad vidite.

Mrtve Mačke uživo

Nakon Mački, na binu, a i pored nje izlazi sarajevski bend Nema Teorije koji je odavno poznat kao jedan od upornijih i dugovječnijih sarajevskih punk bendova mlade generacije (sviraju od 2008. godine i koliko inače bendovi u BiH traju, ovo je uspjeh). Iako su najavljivali da će se na noć svirke raspasti i osnovati novi bend Nema Smisla čije bi ime sumiralo njihovo muzičko umijeće, koliko ja znam, to nisu uradili. No publici su pružili energičan i zanimljiv miks svojih pjesama, kao i onih tuđih. No sada je Nema Teorije došao pred jedan zid, a ja jednostavno ne znam da li će biti dovoljno ozbiljni da shvate koliko je taj zid visok. Sa brukom autorskih pjesama kao što su “Jeb’o Nas” i “NLO” koje su postale omiljene među sarajevskim punkerima, Nema Teorije je stasao do trenutka kada bi zaista trebali malo više ispoštovati sebe i svoju publiku, te ne ispadati toliko. Ja nemam problem sa raspad punkom, nisu oni ni toliko loši, ali nekad toliko ukake da je to neoprostivo. A šteta bi bilo da ih se posmatra kao malce koji tamburaju jer je vidljivo da su ideje i energija već odavno prisutni kada Nema Teorije svira.

Pročitaj i ovo:  Osamnaest godina Izvan Svake Kontrole: Zauvijek glasni
Nema Teorije ili Nema Smisla, svejedno je. Bend se drži provjerene hardcore punk recepture i loži mlade punkere već četvrtu godinu zaredom.

Koliko me sjećanje služi, Gužva u 16-ercu je posljednji put svirala u decembru 2008. godine, baš u organizaciji ISK u sklopu dobrotvornog festivala “Aprililili Fest”, a sav prihod od prodanih karata išao je za liječenje djece oboljele od raka i leukemije. Vidjeti stare prijatelje opet u Sarajevu, doduše u okrnjenoj postavi (nije bilo Keme, gitariste benda) bilo je neprocjenjivo iskustvo. Gužva u 16-ercu je kao vino, što stariji, to bolji i to su dokazali i koncertom u Sarajevu kada su cijeli Underground podigli na noge. Gužva je iskoristila priliku da promovišu i svoj treći album “Je Ne Regrette Rien” koji je objavljen u januaru ove godine u izdanju kuće Geenger Records. Mješavina starih hitova sa prva dva albuma i novog materijala uzrokovala je opasnu gužvu ispred bine, a Gužva u 16-ercu lansiralaje hit za hitom, izvukavši maksimum iz razglasa i zvuka u Undergroundu. Zvučali su odlično bez obzira na gitaru manje i na bolest koja je pokosila bubnjara Mataka koji je sve vrijeme jedva disao za bubnjevima, ali nemilosrdno držao lekciju svim punk bubnjarima u prostoriji kako se svira bubanj.

Umjesto fotografije Gužve u 16-ercu, prikažimo ekstazu koja je vladala na njihovoj svirci.

Treća noć Sarajevo Punk Festa bila je zaista noć dobrog provoda, dobrih bendova i sjajne atmosfere. Finale Sarajevo Punk Festa je pred nama: u klubu AG 13.10.2012. godine festival će zatvoriti bendovi Šank?!, Mašinko, Hobson’s Choice, BABE i Totalna Rasprodaja. Bit će to još jedna iskra u veličanstvenom vatrometu u čast punk kulture.

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI