Gig Report: Promocija EP-ja “Personal Cosmos” benda Festival of Mutilation @ Klub AG

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

KO: Festival of Mutilation, Ambrosia, Brainchain
KAD: 7.10.2011.
GDJE:  Klub AG

Uvijek je velika radost konektovati se na internet i ugledati najavu promocije novog domaćeg izdanja. U vrijeme kakvo je danas, bendovi unatoč tehnološkim nadmoćima koje imaju nad bendovima koji su svirali prije nekih desetak godina jedva skupljaju snage, volje i pameti svirati i snimati. Ako se išta i snimi, ide na besplatan download što je sasvim u redu, to je (ispravna?) odluka benda, ali što se mene tiče, dok ja ne dobijem fizičko izdanje, to meni nije izdanje benda koji misli pucati ozbiljno na bilo kakvu vrstu karijere u ovom poslu.

Festival of Mutilation je sarajevski death metal bend koji je sam snimio, producirao i štampao svoj debi album “Gods of Infernal Desolation” da bi ga dvije godine kasnije na tvorničkom CD mediju reizdala izdavačka kuća Old Cemetary Records. Ove godine, Festival of Mutilation je ponovo svojeručno snimio i producirao promotivni EP “Personal Cosmos” kao uvertiru u drugi studijski album koji se počinje snimati uskoro. Poslije svakog izdanja, promocija nije na odmet, te smo jučer prisustvovali promociji ovog izdanja.

Uz Festival of Mutilation jučer su se na binu AG-a popela i dva gostujuća benda podrške, oba iz Sarajeva – Brainchain i Ambrosia.

Sa nekih petnaestak minuta zakašnjenja od dogovorenog i najavljenog vremena početka svirke pred pun Klub AG izašao je sarajevski bend Brainchain. Mlada ekipa koja je u posljednjih sedam dana nabrala neke dvije ili tri svirke pored ove jučerašnje; zaista rapidno pojavljivanje pred sarajevskom publikom. Nemam problem sa tim jer i sam sam nekada dolazio u takve situacije da u dva dana sviram u dva različita kluba. No problem sa tim ima publika jer je ono jučer bila evidentno mlaka atmosfera u odnosno na recimo ranije svirke benda Brainchain. Oni sviraju metal koji nazivaju ”groove HC metal”, a pošteno ćemo reći da se radi o zvuku kakvog gaje bendovi Pantera i Lamb of God i to – bukvalno. Bend je jučer nanizao obradu za obradom, vidio sam da su pri kraju liste napisali i “Greed Killing”, ali ja stvarno nisam imao živaca slušati obrade. Shvatam ja da je u pitanju mladi bend, ali kada mladi bend zaista solidno svira i imaju talenta, onda je u pitanju jebena lijenost; kako si neko može dopustiti da mu svirku za svirkom setlistu čine tuđe pjesme? Nešto mi se čini da Brainchain nije bend koji se okupio pod izlikom da svira covere tuđih pjesama, zato im savjetujem da jedno vrijeme ohanu od koncerata, prestanu slušati svoje prijatelje i zadaju se u podrumu radeći i snimajući vlastite pjesme.

brainchain-2
Brainchain, sarajevski pandan Lamb of Goda

 

Poslije Brainchaina, na binu izlazi Ambrosia, bend koji ima tu nesreću da je njegova postava nestalna kao vlast u Bosni i Hercegovini: od zadnjeg puta kada sam ih gledao kao bend podrške na rođendanu Kontre 2.7.2011. čini mi se da imaju novog bubnjara i novog gitaristu. Stvarno bih želio da ova postava bude i konačna jer brutal death metal koji svira Ambrosia zvuči obećavajuće i, vjerujem, zanimljivo onima koji vole taj žanr. Promjene u postavi su jučer uzele svoj danak, bilo je par vidnih nesporazuma na bini, ali sve u svemu, veoma solidno. Reći ću da ovo nije meni njihov najdraži nastup jer su imali prije toga nekoliko koji su mi skinuli glavu sa ramena, zato čekamo iduću svirku i jaču povezanost među članovima benda.

Pročitaj i ovo:  Najbolja izdanja 2022. godine (Minel Abaz)
ambrosia-11
Boris, vokal benda Ambrosia i povremeni saradnik ISK

 

Nakon štimanja gigantskog seta bubnjeva, na binu se penje Festival of Mutilation kojeg ovacijama dočekuje pun AG i koncert otvaraju sa “Dormant Still”, instrumentalnom kompozicijom koja je jedna od četiri nove pjesme koje se nalaze na EP-ju “Personal Cosmos”. Uprkos određenim tehničkim problemima koji su bili zajednički svim bendovima (prvenstveno, slaba jačina bas signala, pa je Saša Džino, maestro bas gitare u metal svijetu Bosne i Hercegovine ostao zakinut za dobru prezentaciju svoje vještine), Festival of Mutilation je uspio izvući maksimum svih maksimuma iz opreme koja im je bila na raspolaganju i zvučati, bez lažne skromnosti, SVJETSKI. Ovo je bend čije su pjesme svaki dan sve bolje i bolje, iz pjesme u pjesmu, postaju bend koji ću veoma rado slušati čak i kući. Neke od melodija koje su snimljene na “Personal Cosmos” EP-ju mi ne izlaze iz glave, pjevušim ih ko luđak. No sačuvat ću mišljenje o EP-ju za recenziju. Ono na čemu bi definitivno bend trebao poraditi je na nabavci vlastite opreme jer šetanje sa pojačala na pojačalo iz svirke u svirku radikalno mijenja zvuk i imaju probleme. I dalje oni zvuče super, ali kada bi imali svoja pojačala i opremu i čuda bi bila moguća… no znam, keš je keš.

festivalofmutilation-10
Goran, vokal i gitarista benda Festival of Mutilation

 

Velika šteta što su usred koncerta članovi benda napravili neku vrstu pauze od nekih pet minuta što je zbunilo mnoge i AG je napustila otprilike polovica publike, no ona druga sretnija polovica je uživala u još tri pjesme i repriznom izvođenju “Optical Nightmare”, još jedne nove pjesme.

Bit ću iskren i reći da jučerašnji zvuk u AG-u nije bio najsjajniji prikaz, kao i da je u mnogo puta prije ove svirke zvuk bio čišći, što je ovim bendovima zaista trebalo. No, opet se postavlja pitanje opreme, posjedovanja vlastite opreme i dobro odrađene tonske probe. Na greškama se uči, vjerujem da će sva tri benda imati iz čega naučiti i postati još bolji.

Dobra koncertna promocija sjajnog izdanja sjajnog benda uz jednako dobre goste. Festival of Mutilation muzikom dokazuje da mogu bez problema parirati bendovima kojima (nezasluženo) sviraju kao predgrupe, a ne samo parirati, već i biti glavni bend večeri.

 

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI

Translate »