GIG REPORT: Iron Maiden, The Raven Age @ Spaladium Arena, Split

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

KO: The Raven Age, Iron Maiden
KAD: 27.07.2016.
GDJE: Spaladium Arena, Split

Otići prvi put na koncert jednog od svojih omiljenih bendova je svakako nezaboravno iskustvo. Teško je ostati subjektivan i primijetiti nedostatke u bilo čemu. U svijetu je ostalo svega nekoliko metal bendova koje organizatori sa sigurnošću mogu dovesti, a da očekuju ispunjenu arenu ili stadion. Iron Maiden je jedan od tih bendova koji godinama potvrđuje titulu najvećeg živućeg heavy metal benda. Ovogodišnji koncert je drugi splitski, a sveukupno peti hrvatski koncert Iron Maidena.

Publika je u Spaladium Arenu puštena oko 19 časova nakon neobjašnjivog čekanja koje je pomalo unervozilo sve prisutne. Spektakl su otvorili The Raven Age, apsolutni anonimusi koji su rođačkom linijom stigli na veliku binu. Naime, George Harris, sin Stevea Harrisa, svira gitaru u The Raven Ageu. Ovo nije prvi put da Iron Maiden promoviše muzičke uratke svojih porodica – nastupe sa grupom su imali i Lauren Harris, kao i Rise to Remain, grupa u kojoj svira Austin Dickinson, sin Brucea Dickinsona.

The Raven Age odsvirao je solidan koncert u trajanju od 45 minuta. Moju pažnju su privukli nastupom lišenim bespotrebnih komentara, svirali su jednu za drugom, a publika ih je nagradila aplauzima. Nakon završenog nastupa počelo je montiranje bine za Iron Maiden, a Spaladium se u trenu ispunio te je 10000 duša najavilo paklen nastavak večeri.

ravenage2016

Dvadeset minuta iza 21 časa dvoranom se zaorila pjesma “Doctor, Doctor” britanskog hard rock benda UFO što je što je bio znak da će Maiden uskoro izaći na binu. Nakon uvoda, dvoranom se prolomio glas nevjerovatnog Brucea Dickinsona. Pjesma “If Eternity Should Fail” zapalila je Split i dokazala da su sve crne slutnje o kraju Iron Maidena, ako ništa, odgođene. “Speed of Light” dodatno je razdrmao prisutne, a onda je Bruce održao jedan od svojih dužih govora koji fanovi ipak vole jer se grupa potrudi da istraži mjesta na koja dolaze. Tako je dobro raspoloženi Bruce tražio izvinjenje od hrvatske publike zbog krađe hrvatskog sportskog stručnjaka Slavena Bilića, inače njegovog dobrog prijatelja.

Pročitaj i ovo:  SAWA Fest 2022, prvi dan: Punk uzvraća udarac

“Children of The Damned” je najavljena uz opservaciju godina provedenih u Iron Maidenu. Redale su se “Tears of a Clown”, “The Red And The Black”, a onda je Arenom odjeknuo “The Trooper” i masa je izgubila glavu. Slijedila je “Powerslave” i “Death Or Glory”. Ep “The Book of Souls” upotpunjen je borbom između Brucea Dickinsona i ogromne astečke verzije Eddieja koja u finalu pjesme pada pokošena i srca žrtvovana na oltaru.

maiden2016

Tri klasika završila su glavni dio koncerta. “Hallowed Be Thy Name”, “Fear of The Dark” i “Iron Maiden” otpjevane su snažno, horski u saradnji sa publikom, a zidovi Spaladium Arene su se tresli pod navalom buke i emocije. Ogromna bista Eddieja razorena je spektakularnim vatrometom na kraju koncerta. Iron Maiden odlazi iza bine, publika ih tradicionalno zove na bis, a ogromna bista skulptura đavola najavljuje “The Number Of The Beast”.

Prije izvođenja pjesme “Blood Brothers”, u prvim redovima isplivala je zastava Bosne i Hercegovine. Ugledavši je, Dickinson se posebno zahvalio fanovima koji su došli iz BiH. Usudim se reći da je najmanje trećina dvorane digla ruke u znak odgovora Bruceu Dickinsonu na pozdravljanje Bosne i Hercegovine, a zatim su se zavijorile tastave Makedonije, Slovenije, Hrvatske, Albanije i mnogih drugih zemalja. Postavlja se mučno pitanje na koje očigledno nikad nećemo dobiti odgovor – gdje su svi ti ljubitelji heavy metala na koncertima grupa u Bosni i Hercegovini, ili je ljubav rezervisana isključivo za Iron Maiden, a ne cjelokupni žanr? Nakon “Blood Brothers”, oprostili smo se od Iron Maidena sa pjesmom “Wasted Years”.

maiden2016_1

Energija, izvođenje i emocija, svi ti faktori priskrbili su Iron Maidenu epitet najboljih, a ovim nastupom titula je potvrđena. Konkurencija je skoro pa nepostojeća u današnjem svijetu heavy metala.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI