GIG REPORT: Infest, Necromentor, Life and Death  @ Klub AG, Sarajevo

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

KO: Infest, Necromentor, Life and Death
KAD: 15.11.2014.
GDJE: Klub AG, Sarajevo

Prošlo je sedam godina od prvog nastupa jagodinskog death/thrash sastava Infest u Sarajevu. Tada su nastupili kao bend podrške na promociji novog albuma Bogambera u SA Clubu. U to doba Infest je još uvijek bio na nekim svojim početcima, a sinoć su u klubu AG pokazali da su izrasli u jedan svjetski bend. Kao podrška su najavljeni goraždanski melodic death/thrash sastav Life and Death i sarajevski black/thrash sastav Necromentor.

Prvi bend, goraždanski Life and Death je počeo svirati oko pola 10, a u klubu je bilo nekih tridesetak ljudi. Ozvučenje na prve dvije pjesme je bilo loše, a nakon što su ga popravili, bend je počeo zvučati znatno bolje. Da budem iskren, Life and Death je prijatno iznenađenje, muzika im je klasični old school bez previše filozofije, a pjesmu “Devastating Floods” su posvetili žrtvama nedavnih poplava. Čitavo vrijeme pjevač benda Haris Irma zbijao je šale na svoj račun, a tokom nastupa klub se počeo lagano popunjavati. Nakon nekih pola sata svirke, bend se zahvalio publici jer im je ovo prva svirka u Sarajevu, a četvrta od kako su formirani.

Necromentor već možemo smatrati veteranima domaće scene jer su već premašili deceniju postojanja, naravno sa određenim izmjenama u postavi. Danas zvuče daleko bolje i ozbiljnije nego iz perioda njihovog prvog izdanja “Iskonska Žar”. Iako nisam neki veliki zaljubljenik u muzički pravac koji svira Necromentor, moram ih pohvaliti zbog činjenice da pjevaju na našem jeziku. Bend je do 23 sata, a svirku su odradili profesionalno. Klub je već bio poprilično popunjen.

Onda su počele pripreme za zvijezde večeri. Infest je promovisao svoj četvrti album “Cold Blood War”, sa kojim su nastavili kontinuitet objavljivanja albuma svake tri godine. Imam osjećaj da je tokom nastupa Infesta bilo manje ljudi nego tokom nastupa Necromentora, ali se momci iz Jagodine nisu dali omesti. Infest je energično započeo nastup, a već je na prvoj pjesmi započela šutka.

Pročitaj i ovo:  Izvještaj: Ofsajd i okupljanje punk gerijatrije

Teme pjesama Infesta kao i same poruke koje je između numera upućivao pjevač benda Zoran su antiratne, antinacionalističke i antireligijske, a setlista se sastojala uglavnom od pjesama s novog albuma, sa ponekom starijom pjesmom poput “Slavery to No One”.

Najveća zamjerka je dužina, odnosno kratkoća koncerta –  sva tri benda su ukupno svirali manje od dva sata, a moglo bi se reći da su poprilično rano i završili jer sam očekivao da će barem Infest duže svirati. Što se tiče posjećenosti, moglo bi se reći da je svirka bila poprilično posjećena. Iznenađenje večeri je svakako Life and Death od kojeg se može puno očekivati, ali meni naravno daleko najbolji nastup je odradio Infest koji meni zvuči znatno bolje uživo nego na studijskim izdanjima. Jedan od najupečatljivih momenata svirke je bio trenutak kad je Zoran zatražio od publike da podigne ruke kako bi nas uslikao i pokazao seljačinama u Beogradu kako se to radi u Sarajevu. Nadam se da ovaj puta nećemo čekati čitavih sedam godina da ponovo gledamo Infest u Sarajevu, samo idući puta očekujem da će duže svirati.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI