GIG REPORT: Festival of Mutilation, Shipwrecked, Xeper @ Klub AG

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

KO: Festival of Mutilation, Shipwrecked, Xeper
KAD: 27.12.2014.
GDJE: Klub AG, Sarajevo

Sinoć je klub AG bio mjesto održavanja promocije albuma “Indiscipline” benda Festival of Mutilationa. Zajedno sa njima program za to veče su upotpunili tuzlanski Xeper i sarajevski Shipwrecked. Ne znam za ostale, ali meni je ovo jedna od rijetkih svirki u AG-u da sam otišao prezadovoljan uzimajući sve u obzir, a tu prvenstveno mislim na mogućnosti samog kluba što je već prežvakana, ali i nezaobilazna priča bar kad su u pitanju tehnički potkovani bendovi. Čini mi se da ništa nije moglo pokvariti opšte raspoloženje sinoć popunjenog AG-a (čak ni srednji prst neodgovornog pojačala kojemu se više nije dalo trpiti Džidino trkeljanje po gitari), što puno govori o kvaliteti i prezentaciji sinoćnjih bendova.

Prvi su nastupili momci iz Xepera i više nego pošteno odradili svoj dio. Nastavak melodične death metal tradicije iz Tuzle, Xeper je svojim nastupom bio uskraćen za još bolju prezentaciju zbog već navedenih tehničkih mogućnosti AG-a i šteta što su gitare bile mutne i glasnije nego što treba pa bend nije došao do punog izražaja. Daleko od toga da je to bilo nerazgovijetno i neslušljivo, baš suprotno tome i stihovima Ramba Amadeusa – raja je krenula da se pali i žari.

fompromocija

Poučen višegodišnjim iskustvom nemjerljive važnosti uloge basiste u bendu, premjestio sam se krajnje lijevo prema kraju šanka, neposredno ispred gitarskog pojačala gdje je zvuk bio dosta bolji. Je l’ razlog tome pozicija ili nešto drugo ne znam, ali znam da je Shipwrecked odradio odličnu svirku i na najbolji mogući način pripremio binu domaćinima. Bend je u svojih tridesetak minuta bio utegnut i veoma raspoložen što je publika u potpunosti prepoznala i adekvatno odreagovala. Posebna poslastica je bila obrada “Edgecrushera” od Fear Factoryija što je na mene ostavilo dojam.

Pročitaj i ovo:  Izvještaj i galerija: Kvarat stoljeća Elementala!

Pošto su Marko i Saša imali duple uloge tu večer, pola benda je već bilo spremno pa je Festival of Mutilation vrlo brzo započeo svoju svirku. Bend je predstavio većinu novog albuma , uključujući i pjesme koje smo već imali priliku čuti na “Personal Cosmos” EP izdanju, a koje su na albumu dospjele u novom ruhu. Izuzimajući nesretnu situaciju sa pojačalom, sve je proteklo kao i što je zamišljeno: bend je drmao, raja skakala.

Ipak, jedina ozbiljnija zamjerka ide upravo zvijezdama večeri. Na promociji svog drugog albuma, bend je jedva nakucao sat vremena svirke (sa bespotrebnim ponavljanjem na bisu) što je premalo za bend sa takvom historijom/podlogom/priznatošću ili kako god hoćete. Barem meni nije bilo dovoljno jer sam zaista nakon dugo vremena uživao u jednoj svirci.

Sve u svemu, jedno lijepo veče u AG-u i dostojan završetak koncertne godine.

Damir Zirojević
Damir Zirojevićhttp://www.izvansvakekontrole.com
Rovokopač njemu dragih grupa (najvjerovatnije) nepoznatih širokim masama koje predstavlja u rubrici "A.I.". Bubnjar i intelektualac.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI