GIG REPORT: Corbansick, Dozër, Cacafuego @ Kaktus, Sarajevo

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

cbs2015

KO: Corbansick, Dozër, Cacafuego
KAD: 17.04.2015.
GDJE: Kaktus, Sarajevo

Malo je bendova na bosanskohercegovačkoj metal sceni koji se mogu pohvaliti radom dužim od decenije. Sarajevski bend Corbansick je nakon mnogih izmjena u postavi, zvuku i filozofiji benda, dvanaest godina od osnivanja objavio album prvijenac naziva, „Shattered Skin“. Nagovještaj o novoj definiciji zvuka je upravo dala naslovna pjesma „Shattered Skin“ koja je objavljena prije dvije godine na prvoj Bosnian Metal kompilaciji. Njihov prvi EP „Another Nobody“ objavljen je prije skoro pet godina i tada je preovladavao neki crossover zvuk dok je na novom albumu taj zvuk otišao bliže metalu i hardcoreu.

Promociju albuma su odlučili održati u nedavno otvorenom sarajevskom klubu Kaktus, a kao goste su odabrali goraždanski desert stoner bend Cacafuego i hadžićki metal/punk Dozër. Odličan izbor gostiju, zaista je rijetka prilika da se može čuti uživo domaći desert stoner rock bend, a pošto sam fan Dozërovog rada, za mene je bila izuzetna prilika da ih prvi put uživo i čujem.

Svirku je oko devet sati otvorio bend Cacafuego, a u klub su tek počeli pristizati posjetioci. Bend je osnovan prije godinu dana, a zvuče poput klasičnog Palm Desert benda. Izuzetno je mali broj bendova ovakve vrste na našim prostorima, a sam bend je nastao upravo iz tog razloga. Pružili su solidan performans u kojem su kombinovali dosta zanimljivih i intrigantnih dionica, a posljednja pjesma me podsjetila na Kyussov “Molten Universe”.

Nakon Cacafuega na scenu stupa hadžićki Dozër koji je razdrmao sve prisutne nakon sporijeg zvuka prethodnog benda. Bend Dozër je meni lično jedan od dražih domaćih bendova i fascnira me činjenica da pjevaju na našem jeziku, a i dalje fenomenalno zvuče. Iako bend nije loše zvučao, izgleda da sam ja očekivao malo previše ili momci iz Dozëra jednostavno nisu bili previše raspoloženi, a na kraju krajeva ne bi ni bilo fino da su oteli svu slavu zvijezdama večeri. Dobar nastup Dozëra koji me natjerao da poželim da ih ponovo slušam što prije.

Pročitaj i ovo:  Izvještaj: Anti-Flag u Varšavi

Nekih pola sata prije ponoći na scenu izlazi Corbansick, a publika se okupila ispred bine. Bend je od samog starta djelovao svježe, raspoloženo i energično. Prva pjesma koja mi se izuzetno dopala je „1000 Battles“, a tu je i publika počela da sudjeluje aktivnije. Ipak najbolja atmosfera se osjetila tokom izvođenja pjesme „Another Nobody“. Nakon toga bend je izveo neke starije pjesme iz ranog perioda benda (ne, nisu svirali „Broken“), a nastup su završili pjesmom „Raise The Dead“ koja i zatvara album “Shattered Skin”. Publika nije dala da tek tako pobjegnu sa scene, pa su se vratili na bis i odsvirali dvije obrade – „Killing in the Name“ Rage Against The Machinea i, na moju veliku radost, „My Own Summer“ Deftonesa. Na taj način su odali počast uzorima koji uz još nekoliko bendova čine temelj Corbansickovog zvuka.

Kroz sat i pol momci iz Corbansicka su pokazali nevjerovatno energiju, usviranost, a Ensarov vokal je zvučao izvrsno. Posjećenost svirke je bila sasvim solidna. Svjedočili smo još jednom uspjehu benda koji je možda i ranije trebao objaviti album prvijenac, ali bolje ikad nego nikad. Nadam se da će nako ove promocije Corbansick upaliti motore i početi aktivnije raditi na koncertnim aktivnostima u Bosni i Hercegovini i šire.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI