Fulci – Exhumed Information: Slatka oda gadosti

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

exhumed information

Dvije godine nakon albuma Tropical Sun koji je služio kao hvale vrijedna death metal posveta jednom od najvećih remek-djela horor žanra, filmu Zombi 2 (1979), talijanska kuća Time To Kill Records objavila je novi, treći album grupe Fulci, nazvan Exhumed Information.

Exhumed Information se u jednu ruku može smatrati split materijalom – na A strani ploče (bukvalno) nalazi se death metal sabijanje karakteristično za Talijane, dok su drugu stranu zauzele ledene synth numere anonimusa koji se krije pod pseudonimom TV-Crimes. Anonimnost čovjeka iza nadimka TV-Crimes i dosad dostupni podaci, sve to donekle daje utisak da se radi o nekome iz samog benda. Ipak, podjela je urađena i rezultat je uistinu impresivan; dobili smo dvije ode Fulcijevom djelu odrađene na drugačiji, ali jednako uvjerljiv način.

Kao i ranija djela, Exhumed Information je također inspirisan komadom iz Fulcijeve kinematografije. Ovaj put je kao inspiracija poslužio manje poznati član Euroshock kolekcije, Voices from Beyond (Voci dal profondo). Film je sniman u posljednjoj fazi Fulcijeve karijere, dvije godine prije njegove smrti. Ne smatra se klasikom, ali posjeduje određene mračne kvalitete i posvećene ljubitelje, pa ga je i sam Fulci hvalio, okarakterisavši ga kao predivan film sa pogrešnom glumačkom postavom.

Srećom, Fulci (bend, ne režiser) je iz ovog materijala izvukao najbolje – nakon jezivog uvoda Autopsy u čijoj produkciji učestvuje i TV-Crimes, a na kojem čujemo i glas samog Lucia Fulcija (režisera, ne člana benda), pjesma Voices otkriva šta nas čeka u nastavku. Forma dubokog i agresivnog drito-u-facu death metala kojom dominiraju teški rifovi i još teži udarci duple bas pedale predstavlja odu death metalu devedesetih, pa i osamdesetih.

Međutim, Fulci ni u jednom trenutku ne upada u zamku dosadnog kloniranja, kombinirajući elemente mikrožanra slam death metala, synth dionice i semplove, time modernizirajući svoj zvuk, ali ne izgubivši na agresivnosti. Uistinu, rijedak primjer benda koji može kreirati dinamičnu muziku koja je ujedno i zvučni superteškaš.

Pročitaj i ovo:  Agonista - Grey and Dry: Dvije države, jedna bol

TV-Crimesova polovica albuma ne skriva svoj naklon zvucima Goblina i redovnog Fulcijevog saradnika Fabia Frizzija. Sve numere odlikuje hladna i teška atmosfera, iako se po masteringu i zvuku primijeti da se radi o sintetičkim synthovima, odnosno da TV-Crimes koristi VST-ove jer mu najvjerovatnije hiljade dolara vrijedna analogna oprema nije dostupna. Drugim riječima, nećemo djelo jednog umjetnika suditi po dostupnosti i korištenoj opremi, ali hoćemo naglasiti da bi ovaj materijal zvučao još bolje da je snimljen i produciran analogno, sa izvjesnom dozom topline.

Konceptualno i realizacijski, Exhumed Information je pun pogodak. Ne obazirući se na žanrove i vodeći se ljubavlju ka životnom djelu jednog od dva filmska Kuma klanja, Fulci i TV-Crimes su kreirali vrijedan audio element koji se savršeno uklapa u talijansku splatter/giallo/horor tradiciju.

FULCI – EXHUMED INFORMATION / 2021 / Time To Kill Records

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

Napiši svoje mišljenje

SLIČNI ČLANCI

Skip to content