Expulsion – Certain Corpses Never Decay

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Švedski bend Expulsion nije jedan od potpuno opskurnih bendova, ali istina je da su većim dijelom svoju deset i kusur godina dugu karijeru proveli ispod zemlje. Od 1989. godine pa do raspada 2000. godine, Expulsion je iza sebe ostavio dva demo izdanja, jedno EP izdanje, jedno split izdanje i dva cjelovečernja albuma koja su na određeni način pokušala probiti led od scene ka estradi, ako razumijete analogiju. No najveću pažnju su privukli upravo demo izdanjima “Cerebral Cessation” i “Veiled in the Mists of Mistery”. Oba iz 1989. godine, ova dva izdanja su objavljena na ovoj kompilaciji. Pored njih, na “Certain Corpses Never Decay” našla se i istoimena, dosad neobjavljena pjesma koja je tu kao bonus – zvukom je mnogo lošija od ostatka albuma.

Tehnički, urađen je potpuni remaster snimaka sa originalnih traka, te Expulsion zvuči podrumski, ali jako slušljivo. Muzika je, s druge strane, priča sama za sebe. Iako prva pjesma “Extreme Hypothermia” i ne obećava, već sljedeća “Whisper from The Abyss” još jednom potvrđuje da su prije bendovi imali puno više testisa i ideje šta da rade sa svojim riffovima. Expulsion svira jednostavan i dobar death metal, sa naglaskom na melodiju gdje je melodiji mjesto, te su pjesme istovremeno uzbudljive, jake i pamtljive.

Kako su određeni članovi Expulsiona nakon tog benda oformili legendarnu Treblinku koja u zadnje vrijeme dobija poprilično puno pažnje zahvaljujući činjenici da će Century Media Records objaviti boxset snimaka, a od Treblinke je kasnije nastao Tiamat, vrlo je vjerovatno da ćete u muzici Expulsiona prepoznati oba gore navedena benda. Ovo izdanje sigurno nije nešto što bi moglo oduševiti ni zanimati ljude koji nemaju veze sa navedenim nasljednicima Expulsiona ili ako nisu kopači u potrazi za dobrim zvukom, ali “Certain Corpses Never Decay” predstavlja dobru i kvalitetno odrađenu zbirku, vrijednu posjedovanja i preslušavanja.

Expulsion – Certain Corpses Never Decay
2014 / VIC Records
Website benda

 

Hvala na čitanju! ISK testira nove načine komunikacije sa publikom, oslobođene algoritama društvenih mreža. 

Budi dio zajednice koja njeguje rock'n'roll i srodne subkulture!

PRIDRUŽI NAM SE NA ISK DISCORDU! 

Primaj garantovano svaku ISK objavu putem ISK kanala na popularnim aplikacijama!

ISK VIBER

ISK WHATSAPP

ISK TELEGRAM

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI

Skip to content