Evading Downfall: Through The Eyes Of Martyr

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Istini za volju, dugo sam vremena otezao pisanje recenzije ovog djela. Teško je uvijek napisati recenziju nečega što je izašlo iz ruku i glave tvojih prijatelja ili poznanika – koliko god recenzenti bili objektivni i profesionalni, uvijek postoji ona subjektivna linija.

Ne dajte da vas zavara old school ručno crtani cover – ovo je nova škola. Sarajevski bend Evading Downfall snimio je EP na kojem se nalazi pet autorskih pjesama koje vam sprže uši, a da ni ne trepnete.

ED svira moderni metal. Ne bi volio da ulazim u klasifikacije žanra, jer se bojim da bi bilo napada sa svih strana. Ovako kad bi samo opalio, pa gdje god da pogodim, rekao bi – melodični death metalcore. Međutim, ima tu i dobranih thrash utjecaja zahvaljujući u prvom redu Faruku, gitaristi benda, sa kojim sam uradio intervju koji također možete čitati na ovim stranama.

Ne volim ljude klasificirati, kao ni muziku, ali moram reći da su ovi momčići (mladi su, šta ja sad tu mogu) uradili izuzetno hrabar i odvažan posao, i to su ga uradili kako treba. Ni u jednom trenutku nema traljavosti, gitare su sređene, solaže i bas popunjavaju sve rupe, bubnjar Alex Alcantara je zvijer kojoj teško koji bubnjar u Bosni i Hercegovini može parirati na polju tehnike.

Iako su bubnjevi nakucani, nema preseravanja. Ko je gledao ED uživo, mogao je čuti i uvjeriti se da sve što dobijete na komadu plastike možete čuti i uživo. Za samu produkciju i muzičke elemente koji su na svom mjestu dosta je po mom mišljenju zaslužan i Stefan Komljenović, bubnjar bendova Aestetic Empathy (bivši Kursk) i Silent Kingdoma, poznat po svojim produkcijskim sposobnostima i čudima koje radi kad se posveti nekom muzičkom projektu.

Andrejov vokal meni lično odgovara. Dobar growl, koji nije doduše toliko dubok da bude nerazumljiv, što je meni savršeno sjelo. Ono što mi je zasmetalo i trzalo me iz slušalačke nirvane su pojedine vokal dionice kad Andrej postaje melodičan na mikrofonu i prelazi iz growla u neki razumljivi grubi pjevalački stadij, što meni lično smeta – ili ga deri do kraja da pomremo ili budi melodičan čitavo vrijeme, nemoj mi trzanja!

Pročitaj i ovo:  This Eternal Decay u AG-u: Izranjanje sarajevske (ne)kulture

Sarajevo ima sjajan novi bend koji ima muda da svira ono što se članovima benda lično sviđa. Ljubitelji modernog zvuka su napokon došli na svoje, imaju bend kojim će se moći hvaliti i busati – možda bi ex-Kursk bio vođa modernog BH metal zvuka da nemaju svoj lični način sviranja i promocije – ED se gura, i ED je odličan u tome. Ova muzika je zaslužila da se čuje.

Da je originalno – nije. (I ne treba ih boljeti glava, ko je to danas originalan?) Da je moderno – jeste. Da nije za fanove stare škole, osim ako nisu skloni podvrgavanju ušiju novim stvarima – nije. Kako god, utjecaj bendova kao što su At The Gates i Arch Enemy koji je dobrano usađen u novopečene metalce pomoći će ovom materijalu da nađe put do slušalaca.

Vama svima slijedi preporuka – koliko god voljeli ili ne voljeli moderni metal, dajte ED-u šansu (bez obzira što im pjesma ”Words Of Humanity” podsjeća melodijom na samom početku na soundtrack Dragon Balla Z-a :D). Skinite EP besplatno na ovoj adresi.

Slobodno, legalno je!

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Evading Downfall
Ime albuma: Through The Eyes Of Martyr
Izdavač: Self Release
Godina izdanja: 2007
Website benda: www.myspace.com/evadingdownfall
Recenzent: Sharan

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

Napiši svoje mišljenje

Prethodni članak
Naredni članak

SLIČNI ČLANCI

Skip to content