Eternal Flame Fest intervju: Despotic Bullet

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

despotic bullet, eternal flame fest
Despotic Bullet (foto: arhiva benda)

Eternal Flame Fest, novi sarajevski metal festival, održat će se 12. i 13. aprila 2024. godine. U cilju promocije festivala, Izvan Svake Kontrole će objavljivati intervjue sa bendovima koji sviraju na premijernom izdanju. Više informacija o festivalu možete saznati na našem članku sa servisnim informacijama. Danas predstavljamo Despotic Bullet iz Banjaluke, a na naša pitanja je odgovarao gitarista Mirza Mita Halilagić.

Intervju je skraćen zbog jasnosti i dužine.

Osnovani ste 2003. godine. Naši metal bendovi su kroz godine prošli kroz promjene u sastavu. Kako se Despotic Bullet prilagođava promjenama ne samo u sastavu, nego i onim životnim, i kako to utječe na vaš zvuk i dinamiku?

Despotic Bullet je nastao 2003. godine. U početku smo imali izmjene sastava na mjestima basiste i bubnjara, ali veoma brzo je kompletirana postava. Postava ostaje stalna sve do izlaska prvog albuma “Tears, sweat, blood” 2016. god. Kada su se kockice napokon posložile, tri člana benda su zbog određenih razloga i prioriteta u životu morali napustiti bend. Od originalne postave ostao je samo lead gitarista Mirza Mita Halilagić.

Metal u BiH je prošao kroz svojevrsnu renesansu posljednjih godina, a njegovom oživljavanju pridonijeli su veterani i neka nova krv. Kakvo je viđenje svega toga i onoga što vi donosite sceni i cjelokupnom žanru?

Ima jako kvalitetnih, zanimljivih i inovativnih veteranskih bendova, kao i bendova nove krvi. Nova krv je jako kompleksna i šarolika, nekad i previše, tako da ima tu svega, i što treba i što ne treba, ali ako ne mogu hvaliti neću ni kuditi! Despotic Bullet ništa neće pokolebati, mi ostajemo istrajni u svojim ciljevima, kao i muzici koju stvaramo s maksimalnim trudom, zalaganjem i užitkom.

Vaše posljednje izdanje je izašlo 2016. godine. Sedam godina poslije, kako gledate na svoj album i koji su planovi za buduća izdanja?

Pročitaj i ovo:  Izvještaj: Eternal Flame Fest 2024, dan prvi

Ponosni smo na album prvijenac koji sadrži osam žestokih i kvalitetno produciranih pjesama. Bend uveliko radi na novom albumu i dvije nove pjesme, “Just Another Fake Law” i “Chaos That System Creates” ćemo odsvirati sada na Eternal Flame Festu. Planiramo uskoro zakoračiti u studio i početi sa snimanjem novog albuma, tako da njegovo izdanje očekujemo krajem 2024. ili početkom 2025. god.

Koja su vam neka od najljepših iskustava u svijetu muzike, bilo da je to neki nastup ili ono što se dešavalo iza kulisa?

Jedan od najvećih užitaka i uspjeha, najvrijednije iskustvo dosad je bilo građenje, kompletiranje, uvježbavanje, sviranje na nastupima i probama našeg prvog studijskog albuma “Tears, Sweat, Blood” koji nikada neće dosaditi. Ovo bi bilo malo neskromno, ali je iskreno.

Šta publika može očekivati od Despotic Bulleta na Eternal Flame Festivalu?

Od nas možete očekivati borbu bez predaje, do zadnjeg atoma snage. Uvijek se radujemo Sarajevu, vidimo se.

Vedad Kobiljak
Vedad Kobiljakhttps://www.izvansvakekontrole.com
Čovjek od pisane riječi, Vedad je gejmer, predavač i nastavnik sa istančanim sluhom za metal, rock i epsku fantastiku.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

Napiši svoje mišljenje

SLIČNI ČLANCI

Skip to content