Eternal Flame Fest intervju: Cornix

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

cornix, eternal flame fest

Eternal Flame Fest, novi sarajevski metal festival, održat će se 12. i 13. aprila 2024. godine. U cilju promocije festivala, Izvan Svake Kontrole će objavljivati intervjue sa bendovima koji sviraju na premijernom izdanju. Više informacija o festivalu možete saznati na našem članku sa servisnim informacijama. Danas predstavljamo Cornix iz Banjaluke, a na naša pitanja je odgovarao pjevač Marko Ristić.

Krajem 2017. godine izlazi “Ratna Mašina”, do ovog trenutka jedini album Cornixa. Poprilično direktan i lirički bogat, možete li nam reći o čemu je zapravo taj album i kako gledate na to izdanje nekoliko godina kasnije?

To je naš prvenac koji je izašao krajem 2017. godine sa izrazito kritičkim mišljenjima i  pogledom na svet. Na samom albumu kroz tekstove pesama se provlače teme iz života, malo i ratne teme, a dotičemo se i socijalno-životnih tema. Iz toga smo izvlačili kontekst i pokušali kroz našu muziku i tekstove pokazati kako mi gledamo neke stvari. Sam album,  bar lično nama, je prošao što se tiče snimanja veoma dobro. Miroslav Bandar i Horror Piknik studio u Novom Sadu su uradili veoma dobar posao, a mi smo stvarno zadovoljni svime što smo postigli  na tom albumu.

Kako gledate na promjene koje se dešavaju u underground muzici, izdavaštvu, publici… Da li scena u našoj zemlji i u regiji napreduje ili nazaduje?

Moramo biti iskreni: više to i ne pratimo. Prosto nema potrebe spominjati scenu jer to je odavno poznata priča. Mi se baziramo da sviramo i prenesemo muziku našoj publici i  ljudima koji dođu, da što duže potrajemo. Naravno, moramo dodati da scena opstaje samo ako se bendovi međusobno podržavaju…

Thrash metal se jasno mijenjao na razne načine od 80-ih sve do danas. Gdje se u tom rasponu utjecaja nalazi Cornix?

Pročitaj i ovo:  Eternal Flame Fest intervju: Hateful (Italija)

Nažalost, vreme ide veoma brzo i oseti se taj neki novi val thrash metala. Taj pravac ipak opstaje, kao da ide protiv vremena. Mi svakako gledamo da se držimo te zlatne ere 80-ih, iako moram priznati da ima veoma dobrih novijih thrash metal bendova. Mi se držimo tradicije, da ostanemo ta neka starija priča.

Da li je bitno za metal bend da podiže svijest društva, da li treba da se dotiče škakljivih, političkih tema i kako se to prožima kroz stvaralaštvo vašeg benda?

Pa onako iskreno, nikad oko toga nismo bacali pogled niti se doticali te teme.

Imate li poruku za posjetioce Eternal Flame Festa?

Vrlo ozbiljan fest. Publika da dođe u što većem broju, da se maksimalno podrži ovako  ozbiljna priča, da se svi provedemo ludo i uživamo. Sviramo kec, sviramo brzo i thrash metal!

Vedad Kobiljak
Vedad Kobiljakhttps://www.izvansvakekontrole.com
Čovjek od pisane riječi, Vedad je gejmer, predavač i nastavnik sa istančanim sluhom za metal, rock i epsku fantastiku.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

Napiši svoje mišljenje

SLIČNI ČLANCI

Skip to content