Deafness By Noise @ IGS '07

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Pretpostavimo da vam je poznata priča o Intergroundu, sarajevskom punk/HC festivalu (održava se već četiri godine zaredom, a od ove godine i sa novostima kao što su svirke svakog vikenda u novembru i gostovanja nekih bendova koji nisu sa ex-yu prostora), a ako nije, bujrum link pa na sajt: www.igsfest.info. Festival se ove godine održava u Fis klubu Bock i traje od 02.11.2007. do 01.12.2007. i za sve fanove, nemojte se brinuti, svirat će Ofsajd:)

Prvog dana festivala Sarajevo je ugostilo Deafness by Noise, zagrebački punk/HC bend. Da je ISK ekipa pesimistična ne bi ni prisustvovali svirci, jer je oko 21h u i ispred Bocka bilo petnaestak ljudi. Loš početak po svemu sudeći, ali raja se nije dala smesti, ionako je nepisano pravilo da malo ludih ljudi na svirci naprave bolju atmosferu od gomile leševa (jako popularno na koncertima u Sarajevu)… Bock dugo vremena nije vidio neke druge bubnjeve od onih defaultnih (obavezno pogledajte i galeriju slika sa koncerta na ISK webzineu), DbN ekipa je donijela kompletnu opremu i zvuk je stvarno bio za pohvalu. Svirka počinje iza 22, nakon što se skupilo podosta raje i večer je već kretala u pozitivnijem smjeru. Sa prvim riffovima i ritmom na bubnjevima počinje i prva šutka, a također počinje i moje oduševljenje bendom. Da budem iskren nisam očekivao puno, ali DbN je definitivno prevazišao moja očekivanja – ubitačna svirka i ubitačna atmosfera, HC do jaja (što bi rekli Beograđani). Nakon nekoliko HC pjesama iz jednosatnog repertoara DbN-a, počinje, kako to vokal naziva, punk-rock jubox i apsolutno oduševljenje publike jer su punkeri te večeri prednjačili po brojnosti (barem u šutci, koliko sam primjetio), a negdje pred kraj svirke saznajem da sam jedini heavy metalac tu, jer se na pitanje vokala da li u Sarajevu ima Heavy Metala niko ne javlja… I poslije pjesme sa HM riffovima (skoro kao oni u trilogiji Zmaj, Mač i Štit sarajevskog benda Marginalac Margarin) slijedi obrada starog bh. rock hita Motori i na mikrofonu pjevača mijenja oduševljena publika. Neki su se pitali (tj. ja) zašto su se više orjentisali na punk pjesme te večeri, a odgovor sam dobio od prijatelja koji mi reče da se bend na klupskim svirkama posveti punku, dok HC u većim količinama ostavljaju za veće nastupe. To bi ujedno bila i moja jedina zamjerka na cijelu svirku (dakle – minorna), kao i to da niko vokalu nije donio Sarajevsko pivo koje je on tražio u nekoliko navrata tokom svirke (valjda mu Karlovačko dozlogrdilo).

Pročitaj i ovo:  Izvještaj: To Be Punk 2023, prva noć

Sa svirke odlazim pun utisaka – raja je stvarno bila za deset, posjeta je bila sasvim OK, a mislim da sam u tekstu dovoljno nahvalio i sam bend. Nadam se da će nas Deafness by Noise posjetiti još koji put, a sasvim sam siguran da je ovogodišnji Interground pun pogodak sa novim konceptom i ovako dobrim programom. Čitamo se na idućoj IGS reportaži iz moje tastature.

IGS Noć No. 1
Bend: Deafness By Noise
Datum Dešavanja: 2.11.2007.
Piše: Scorpio

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

Napiši svoje mišljenje

SLIČNI ČLANCI

Skip to content