Concealment – Phenakism

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Concealment je još jedan portugalski bend kojeg spominjemo na ovim stranicama. Sviraju od 1995. godine, a njihovo najnovije izdanje je album Phenakism čiju recenziju upravo čitate.

Kada sam čitao press materijal vezan za ovu recenziju, poprilično sam se gnušao i same pomisli o preslušavanju albuma pošto se u press materijalu spominju i često ponavljaju riječi progresivno, poliritmično, disonantno, a u mom smjeru sve tri ove riječi asociraju na riff salatu kakva je Meshuggah koju bi navodno morali voljeti jer je ispred svog vremena. Takvi bendovi me nikad nisu zanimali.

No, s druge strane, bacivši uho na Phenakism, dočekao me poprilično solidan, zanimljiv i težak album koji stvarno čine progresivne death metal dionice, ali spojene u cjeline na poprilično zanimljiv način. Eksperimentisanje ne zarad odlaska ispred svog vremena, već pokušaja stvaranja nečeg novog. Težinu albumu daju i nekonvencionalni instrumenti i nekonvencionalne dionice. Primjer je recimo devetožičani bas. Ja bih prvi rekao da je to preseravanje, ali ovdje ima određenog smisla ili je današnji dan totalno izazvao neko ludilo u meni.

Na jednoj od pjesama na albumu mogu se čuti i dionice odsvirane na saksofonu i tako predivno uklopljene da jednostavno očekujte još takvih momenata, no oni se nažalost ne pojavljuju. Čini mi se da je taj dio sa saksofonom poprilično stidljivo, bez ikakve tendencije da zadivi ubačen u igru, a zapravo je najbolji dio albuma i bilo bi sjajno kad bi se ovaj instrument češće pojavljivao u pjesmama Concealmenta.

Ako ste ljubitelj one tri gore meni mrske riječi, poslušajte ovaj album. Ako i niste, ponovo ga poslušajte jer ako je meni legao ovakvom kakav jesam, mora da ima nešto dobro u njemu.

Pročitaj i ovo:  Intervju sa grupom Fakat!: "Nije nas briga!"

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Concealment
Ime izdanja: Phenakism
Izdavač: Major Label Industries
Godina izdanja: 2011
Website benda: http://www.myspace.com/concealment

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI