Castle – Blacklands

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Samo godinu dana nakon što je Van Records objavio debi ostvarenje američkog Castlea, doom trio je predstavio novi album “Blacklands”. Nekima, najčešće neupućenima, ovakav tempo izdavanja albuma bit će sumnjiv. Negdje su podbacili, reći će Neverne Tome, poslušati album i začepiti osramoćeni…

Reći da je “Blacklands” nastavak “In Witch Ordera” koji je sam od sebe fantastično muzičko djelo bila bi grdna laž. “Blacklands” predstavlja još bolje ostvarenje i dokazuje da Castle kao bend odlično zna šta radi.

Iako na novom ostvarenju donose manji broj pjesama nego na prvom izdanju (osam komada ovaj put), svaka od pjesama je fantastično razrađena i svaka ima svoje mjesto u tom univerzumu novog albuma. Album otvara “Ever Hunter” koja iz mid-tempa prelazi u neku vrstu doom metal poskočice, čak se i u srednjem instrumentalnom dijelu javlja i dionica gdje se obilato koristi dupla bas pedala, što je rijetko viđen slučaj u svijetu ove muzike.

Da se primjetiti nekoliko stvari vezanih za ovaj album: brži je, glas Elisabeth Blackwell je i dalje misaona imenica za većinu žena za mikrofonom u svijetu metala iako ni sama Liz na ovom izdanju nije toliko raznovrsna kao na prvom, Mat Davis je odsvirao neke od svojih najboljih dionica i veoma će teško moći ići bolje od ovoga na trećem albumu. Iako je zadržana atmosfera okultnog rocka i dooma, Mat i kompanija u dosta slučajeva vežu elemente heavy metala za aranžmane novih pjesama -od riffanja do same strukture pjesama. To je hvale vrijedan bonus, a Castle zvuči energičnije nego ikad. Iako nije toliko često, moramo spomenuti i muški vokal koji suvereno dominira svaki put kada se pojavi na pjesmi, a naročito u stvarci “Storm Below The Mountain” (i to samo zato jer Liz to dopušta!).

Pročitaj i ovo:  SAWA Fest 2022, prvi dan: Punk uzvraća udarac

Ako su vas kao i mene zadivili tekstovi i teme na prvom izdanju Castlea, priča se ovdje praktički nastavlja. Evo jednog od bendova čije je tekstove užitak i čitati. Tekstovi koji imaju pozadinu, poruku i koji su stvoreni da budu interpretirani baš kroz pjesme Castlea.

“Blacklands” predstavlja jedno od najboljih izdanja 2012. godine. Kada shvatiš da je “In Witch Order” bio vrhunac, a da je “Blacklands” srušio sve planine, naprosto sa nestrpljenjem očekuješ nastavak studijskih avantura ovog odličnog benda.

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Castle
Ime izdanja: Blacklands
Izdavač: Van Records
Godina izdanja: 2012
Website benda: http://www.heavycastle.com

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI