Batushka – Litourgiya

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

batushka_xxx
Nisam nikada mnogo očekivao od izdanja koja su hvaljena na sva zvona prije samog izdavanja. Witching Hour Productions su opisivali ovaj album kao apsolutni novitet od strane već poznatih poljskih black metal muzičara, iako identitet dvojca nikada nije otkriven. Najviše sumnje pada na vlasnika Witching Houra, Bartłomieja Krysiuka i Nergala iz Behemotha, ali vrijeme će pokazati ko se krije zakukuljen u Batushki.

Lična predviđanja o ovom muzičkom (ne)djelu su se promjenila nakon dvadesete sekunde albuma. Toliko je bilo dovoljno da shvatim da “Litourgiya” nije prosječno black metal copy/paste izdanje. Prvi put nakon nekoliko godina, osjetio sam ponovo tu energiju otkrivanja nečeg novog i konačno revolucionarnijeg u sferi ekstremne muzike. Album je urađen u duhu pravoslavnog rituala liturgije. Definitivno izdanje bez ikakvog kompromisa, ubjedljivo aranžmanski i muzički jače od većine u žanru. Batushka može dobiti epitet najkarakterističnijeg zvuka black metala u Istočnoj Evropi.

Iako korištenje horova i orgulja nije rijetkost u metalu, većina grupa ove elemente koristi kao ukras na uvodima ili krajevima albuma. Ovdje se ipak ovi elementi kombiniraju sa hladnim zvucima crkvenih zvona i uz napjeve na, začudo, ruskom jeziku, savršeno prate ritualnu dimenziju izdanja. Trnci uz i niz kičmu postaju još intenzivniji kako album odmiče, a komponiranje i aranžmani otkriju svu svoju morbidnu ljepotu. Batushka stvara svoju verziju liturgije i ostavlja slušateljstvo u raljama i nemilosti izopačene verzije religijskog rituala koju je ovaj bend interpretirao na genijalan način.

“Litourgiya” je upečatljiv i snažan album koji se može pohvaliti konzistentnom kvalitetom tokom cijelog izdanja. Apsolutna preporuka za jedan od najboljih black metal albuma ikada.

Batushka – Litourgiya
2015 / Witching Hour Productions
Website benda

Hvala na čitanju! ISK testira nove načine komunikacije sa publikom, oslobođene algoritama društvenih mreža. 

Budi dio zajednice koja njeguje rock'n'roll i srodne subkulture!

PRIDRUŽI NAM SE NA ISK DISCORDU! 

Primaj garantovano svaku ISK objavu putem ISK kanala na popularnim aplikacijama!

ISK VIBER

ISK WHATSAPP

ISK TELEGRAM

Džafer Bavčić
Džafer Bavčićhttp://www.izvansvakekontrole.com
Džafer, čelična pesnica ISK kolektiva. Ne pristaje na kompromise ni u životu ni u metalu. Upozorenje: ekstremni metal izaziva ekstremna mišljenja, moguće je da vam se neće svidjeti. Upravo zato se nama sviđa!

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI

Skip to content