Arjen u Sarajevu: Performans crne atmosfere

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

arjen, lepra, klub ag
Crnilo u Sarajevu: Premijerni nastup projekta Arjen u Klubu AG (foto: Arnel Šarić)

Prvi put nakon 12 godina od osnivanja, u Sarajevu je 14. maja zasvirao black metal bend Arjen. Da ne dođe do zabune – Arjenu je ovo prvi nastup u Sarajevu, ali već su crnilo svog metala demonstrirali na binama širom Evrope. Nastup je održan u klubu AG, uz podršku često i među mlađim metalcima rado viđenog benda Lepra.

Iako se u Sarajevu u proljetnom periodu održao popriličan broj koncerata, osim fantastičnog Eternal Flame Festivala, Sarajevo je oskudijevalo sa metal sadržajima. Da li je došlo do zasićenja ili je u pitanju nešto sasvim drugo, ne mogu sa sigurnošću reći. Nadam se da je ovo neko zatišje pred buru.

Večer je započela Lepra. Bend je sada već u svom dobro uštimanom ritmu, što se vidjelo i čulo kroz svaki takt i rif. Njihov prepoznatljivi stil odlikuje kombinacija brzih riffova, agresivnih bubnjeva i sirovih vokala. Čini se da izmjene u postavi nisu previše utjecale na performans. Publika je imala priliku uživati u već poznatim hitovima sa prošlogodišnjeg albuma „Hellfire Madness“ koji su odlično prihvaćeni od strane svih prisutnih. Osim starih stvari, Lepra je publici predstavila i nekoliko novih pjesama na kojima trenutno rade.

Te pjesme su donijele svježinu i nagovijestile smjer u kojem će Lepra nastaviti svoj kreativni put. Iako su se etablirali kao grupa koja često nastupa i čiji koncerti su izuzetno posjećeni, ne može se ne primijetiti da njihov muzički izraz povremeno oscilira. Ove oscilacije nisu nužno negativne, jer donose raznolikost i svježinu u repertoar, ali bi bilo poželjno da bend u budućnosti radi na postizanju konzistentnije forme.

arjen, lepra, klub ag
Lepra je predstavila i nove pjesme sa nadolazećeg albuma (foto: Arnel Šarić)

Nakon što je Lepra završila svoj set, na scenu su stupili članovi benda Arjen, obavijeni velom tajnovitosti. Pored frontmena H.P.-a, na ostalim instrumentima nalazili su se članovi kolektiva Black Plague Circle koji učestvuju u radu i drugih bendova grupe. Performans Arjena je vrsta umjetničkog djela koje je pokazalo kako black metal može koegzistirati sa svakodnevnicom Sarajeva, pa i Bosne i Hercegovine na jedan poseban i originalan način.

Arjen je uspio demonstrirati da black metal ne mora nužno biti povezan s bogohuljenjem, satanizmom ili mističnim temama. Umjesto toga, njihov pristup ovom žanru duboko je ukorijenjen u svakodnevni život i realnost glavnog grada Bosne i Hercegovine. Njihova muzika je inspirisana uličnim pejzažima, socijalnim dinamikama i trenutnim događanjima, što ih čini jedinstvenim na regionalnoj sceni.

Performans je bio prožet crnom atmosferom koja se ispreplitala između mističnog i svakodnevnog. Uz korištenje teatralnih elemenata ostvaruje se blizak kontakt s auditorijem, i Arjen stvara posebnu atmosferu koja je publiku odvela na svojevrsno putovanje kroz različita stanja svijesti i percepcije svega oko nas.

Vokalne izvedbe frontmena H.P.-a su bile intenzivne i emotivne, dok su instrumentalni dijelovi osvajali svojom kompleksnošću i dubinom. Publika je reagovala s oduševljenjem, te vrijedi istaći da je ovo bio jedan od najposjećenijih koncerata u klubu AG ove godine, prepoznajući originalnost i autentičnost Arjenovog pristupa black metalu.

Arjen je pokazao kako se ovaj žanr može reinterpretirati i prilagoditi trenutku i mjestu, stvarajući djelo koje je relevantno i inspirativno i s čijim stvaralaštvom se prosječan čovjek može poistovjetiti. Koncert Arjena je bio pravo osvježenje za sve oni koji su došli, i nakon 12 godina postojanja benda i prvog jako uspješnog koncerta vjerujem da svi jedva čekaju ponovni nastup u BPC režiji.

KO: Arjen, Lepra | KAD: 14.5.2024. | GDJE: Klub AG, Sarajevo

Hvala na čitanju! ISK testira nove načine komunikacije sa publikom, oslobođene algoritama društvenih mreža. 

Budi dio zajednice koja njeguje rock'n'roll i srodne subkulture!

PRIDRUŽI NAM SE NA ISK DISCORDU! 

Primaj garantovano svaku ISK objavu putem ISK kanala na popularnim aplikacijama!

ISK VIBER

ISK WHATSAPP

ISK TELEGRAM

Vedad Kobiljak
Vedad Kobiljakhttps://www.izvansvakekontrole.com
Čovjek od pisane riječi, Vedad je gejmer, predavač i nastavnik sa istančanim sluhom za metal, rock i epsku fantastiku.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI

Skip to content